Van een negatieve gedachte naar een neerwaartse spiraal

We verwachten dat ons verstand ons helpt in het leven, maar voor de meesten is het anders. Als we een negatieve situatie ervaren, evenaart ons verstand meteen de trilling van die gebeurtenis. Het trekt dan gelijkaardige gedachten aan. Dit gebeurt zo hevig dat we al gauw in een snelle neerwaartse spiraal terechtkomen.

Er komen twee aspecten in jezelf samen: Je eeuwige aspect en je tijdelijke aspect. Hoe jij je emotioneel voelt in je leven wordt bepaald door het verschil in trilling tussen deze twee aspecten. Als deze trillingen ver uit elkaar liggen ervaar je een negatieve emotie en als ze dicht bij elkaar liggen, ervaar je een positieve emotie.

Je kan dus je emoties en gedachten gebruiken om het trillingsverschil tussen je eeuwige en tijdelijke zelf te verkleinen. In de klassieke psychologie heet dit proces: zelf-kalmering.

Het zelf-kalmerend proces

Ik laat je kennismaken met een zelf-kalmerend proces dat een brug maakt tussen je eeuwige en tijdelijke zelf. Zelf vind ik het leuker om dit neer te schrijven omdat ik het moeilijk uit m’n hoofd kan. Maar sommige mensen kunnen dit proces uit het hoofd.

Stel dat je naar de top van een berg trekt, dan zal je heel waarschijnlijk een kaart kopen. Je zou dan met punt A beginnen, waar je ook bent. Dan zou je naar punt B op zoek gaan. En dan zou je de kortste afstand tussen punt A en punt B vinden. Je overbrugt dus de afstand tussen die twee punten. Wij gaan deze gedachte of emotionele reis samen maken. Want jij gaat hetzelfde doen door eerst jouw punt A te vinden, dan je punt B en dan de afstand tussen beiden te overbruggen.

Punt A wordt bepaald door 3 vragen te beantwoorden:

 • Wat negatiefs is er gebeurd?
 • Welke negatieve gedachten heeft het mij doen denken?
 • Hoe heeft het mij doen voelen?

Dan ga je bepalen waar punt B ligt.
Punt B wordt door deze 3 vragen bepaald:

 • Hoe leert deze ervaring me weten wat ik wil?
 • Hoe leert deze ervaring me weten wat ik wil denken?
 • Hoe leert deze ervaring me weten wat ik wil voelen?

Wat je nu gaat doen is de brug maken tussen punt A en punt B door dingen te denken of neer te schrijven die je steeds een beetje beter doen voelen tot je in het trillingsbereik van punt B gekomen bent. En je wil altijd starten met waar je bent.

Als we deze trillingsafstand sluiten is er soms iets wat er eerst uit moet komen. Je wil dat dan ook eerst uitdrukken. Zo kan je in de richting gaan waarheen je wil in plaats van dat je iets opgekropt voelt wat ontlading nodig heeft. Dan denk je aan iets wat je een gevoel van opluchting geeft en dan weer een gedachte die opluchting geeft en ga zo maar door. Je zoekt steeds het eerstvolgende idee of het bewijs van wat jou beter doet voelen.

Een voorbeeld

Ik heb een concreet voorbeeld dankzij één van mijn cliënten.
Het gaat als volgt:

 • Zes dagen geleden schreef ik mijn liefste een brief en hij reageert niet. Ik heb niets meer van hem gehoord sinds ik hem die brief verstuurde.
 • Welke gedachten kwamen daardoor in me op? Dat ik waardeloos ben, onveilig en stom om hem te schrijven en dat niemand om me geeft.
 • Hoe voelde ik me erbij? Onzeker, instabiel, verward, maagpijn, bang alsof ik iets verkeerd deed, bang van de toekomst, bezorgd, wachten tot de bijl valt, onveilig, afhankelijk van zijn willekeur, onbemind, alsof ik val voor een meedogenloos persoon, angst om in de steek gelaten te worden, verlaten, alleen, onopgelost alsof er geen oplossing is, in een hellevuur van wachten stappen, enorm verward.

Dat was punt A. Gebaseerd op dat antwoord bepaalde de cliënt waar punt B was.

 • Hoe leert dit mij te weten wat ik wil? Ik wil een partner die voorrang geeft aan hoe ik me voel en die actief deelneemt om een oplossing te vinden als er een conflict is. Ik wil iemand die een derde partij maakt van de relatie en er moeite in steekt. Ik wil iemand die er oprecht om geeft dat ik me goed voel en doet wat nodig is om tot mijn geluk bij te dragen en mijn spanning wegneemt. Ik wil een man die mijn tijd en mijzelf zo waardeert dat ik niet op hem moet wachten om dingen te beslissen. En ik wil gezonde grenzen.
 • Welke gedachten wil ik hierdoor wel denken? Ik wil denken dat mijn partner
  van me houdt en waardeert. Ik wil denken dat mijn geluk belangrijk is en dat anderen me hierin helpen. Ik wil denken dat ik emotioneel veilig ben.
 • Wat wil ik hierdoor wel voelen? Ik wil me waardig voelen en gewaardeerd alsof ik speciaal ben. Ik wil enthousiast zijn over de toekomst. Ik wil me veilig voelen en erop vertrouwen dat ik mezelf veilig kan houden.

Wat volgt is hoe mijn cliënt de brug maakte tussen punt A en punt B.
Ter info: Het eigenlijke proces is voor deze video ingekort.

 • Ik kan niet geloven dat hij me dit aandoet. Deze kerel is een echte lummel.
  Ik kan echt niet geloven dat, na al die tijd tezamen, hij me zo denkt te kunnen behandelen.
 • Dit is gewoon belachelijk. (Dit toont aan dat deze cliënt zich beter voelde met woede en niet slechter. Dat is omdat we vertrokken zijn vanuit totale machteloosheid of vanuit schaamte. Het gaat verder.)
 • Het is begrijpelijk waarom ik me zo voel. Ik verwacht liefde te verliezen en gestraft te worden als ik iemand misnoeg want dat is wat mijn moeder bij me deed toen ik opgroeide.
 • Nu voel ik dat liefde zo hoort. Maar ik sta open voor het idee dat het zo niet moet zijn.
 • Verbondenheid moet goed aanvoelen omdat het liefdevol, ondersteunend en warm is,
  niet omdat het de enige garantie is om niet gekwetst te worden.
 • Dit is geen emotioneel veilige relatie en ik sta erop om mezelf veilig te houden
 • Ik kan mijn denkpatroon stopzetten maar wel nog openstaan naar de persoon zelf. Mijn denkpatroon stopzetten wil voor mij zeggen dat ik mijn tijd spendeer met wat ik graag wil doen en herinner mezelf dat ik niet altijd achter een man wil blijven jagen.
 • Ik kan niet zeker weten waarom hij me niet terug schrijft. De kans bestaat dat ik het ergste ervan maak.
 • Ik hoor wellicht niets meer door de genezing die ik onlangs deed. Hij is wellicht niet meer bij mij omdat ik nu bij een ander type man pas. Iemand die toegewijd is, mijn grenzen respecteert, me liefheeft en écht een relatie wil.
 • Ik kijk ernaar uit om met een man te zijn die echt met mij wil samen zijn. Ik wil iemand die echt moeite doet om in een relatie te zijn en ook moeite doet voor mijn geluk en welzijn.
 • Ik wil met iemand samen zijn die zich gelukkig prijst dat hij me gevonden heeft. Die elke dag contact met me wil opnemen.
 • Ik voel dat een man met wie ik mijn leven wil delen, gewoon om de hoek kan staan.
 • Als ik naar mijn leven kijk, heb ik echt wel veel mensen in mijn leven die wel waarderen hoe ik me voel, me helpen ontspannen én bijdragen aan mijn geluk.
 • Ik heb dit juist gespeeld door te zeggen: Jij reageert nu. En als je uiteindelijk niet reageert, neem ik dat als jouw antwoord aan.
 • Er is een oplossing op komst. Ik hoef het niet te weten tot wanneer ik het weet.
  Elke dag wordt steeds beter en gemakkelijker en leer ik meer over mezelf.
 • Op een dag zal ik weten hoe ik deze situatie aan moet pakken. Ik zal soelaas vinden en het kunnen afsluiten.
 • Het is OK om te zijn waar ik ben. Iedereen in mijn situatie zou zich voelen zoals mij.

Het is goed als je de brug probeert te maken tussen waar je bent en waar je wil zijn. Denken aan waar je liever wil zijn is al een deel van je leven nu. Hoe heb je nu al de dingen die je wil? Hoe dichtbij sta je al?

Een aantal opmerkingen

Er is maar één manier om dit proces “fout” uit te voeren. Dat is als je je niet genoeg afstemt op je emoties om het gevoel van opluchting te herkennen. Als je niet genoeg kan herkennen welke gedachte beter of slechter aanvoelt zal het erg moeilijk zijn om te weten welke richting je wil uitgaan.

Een gedachte brengt je waar je wil zijn óf waar je niet wil zijn. Het is heel belangrijk dat je dit doet op basis van hoe je je voelt. Niet gebaseerd op dingen die je denkt te moeten denken. Je doet dit dus niet zoals de typische bevestigingen waar je iets zegt als: “Ik hou van mezelf!” terwijl je dat echt niet gelooft. En je hierdoor dan nog meer realiseert waar je niet bent.

Ik wil niet dat je die gedachten hebt. Ik wil dat je echt invoelt op de gedachten die je wel opluchting bieden. Soms moeten we eerst veel woede kunnen uitdrukken om ons goed genoeg te voelen om zelfs maar een pessimistische gedachte te hebben.

De oefening kan gestopt worden zodra je opluchting voelt over de hele situatie. Nodig gerust andere mensen uit in dit proces als je meent dat dat goed voor je is. Het vraagt wel wat oefening. Maar door dit proces te doen, vat je de koe bij de horens en beslis je bewust om je trilling te veranderen ten aanzien van een gebeurtenis of ten aanzien van een bepaald onderwerp.

Je trekt ook meer situaties aan die je wil ervaren, wat helpt in het manifesteren. Je neemt ook weerstand weg voor zaken die niet gewenst zijn.

Zelf-kalmering is een heel krachtig proces want het geeft je de macht om de manier waarop je voelt te veranderen. Het is dan niet nodig om de buitenwereld te
controleren om je goed te kunnen voelen. Het is vermoeiend en vruchteloos om het zo te doen.

Dit is een proces dat ikzelf minstens één keer per week doe. Ik wil dat je iets onthoud.
Ook al vereist het oefening om het proces te leren van zelf-kalmering. Maar alles waar je een gewoonte van maakt wordt een automatisme.

Geniet van je week.


Teal Swan is een spirituele leraar en auteur. Ze is geboren met buitenzintuiglijke mogelijkheden. Hierdoor werd ze als kind gemarteld over een periode van 13 jaar. Na haar ontsnapping en een jarenlang genezingsproces, heeft ze besloten om zich niet langer te verbergen. In plaats daarvan besloot ze om haar unieke perspectief met de wereld te delen. Ze hoopt dat haar boodschap jou raakt in je leven en de positieve verandering die jij zoekt vergemakkelijkt.

In 2019 werd de Nederlandse vertaling van haar boek Shadows before Dawn uitgebracht onder de naam Go Beyond. Teal vertelt haar levensverhaal en biedt een uitgebreide toolkit voor complete zelfliefde. Klik op het boek voor meer info en reviews.