Vaak word ik gevraagd of er een kortere route bestaat naar verlichting. De kortste route is ontdekken hoe van jezelf te houden. Daarom heb ik een proces uitgevonden die ik vandaag met jullie deel.

Sommigen hebben er misschien al van gehoord. Voor anderen zal dit gloednieuw zijn. Zelfliefde maakt alles mogelijk. Elke spirituele beoefening is gewijd aan één zaak, namelijk van jezelf houden. Als je begrijpt dat de ultieme waarheid van dit universum eenheid is, dan kan je niets liefhebben, zonder van jezelf te houden. Maar de beste manier om van  het bestaan van alles te houden, onvoorwaardelijke liefde, is door jezelf onvoorwaardelijk te leren liefhebben.

365 dagen van zelfliefde

De meesten kunnen niet eerlijk “Ik hou van mezelf” zeggen, nog niet. Bij deze woorden voel je je emotioneel onwennig, omdat het jouw waarheid niet is. Dus hebben ik en mijn gidsen dit proces uitgevonden, zodat mensen snel in lijn komen met zelfliefde. Dit proces begint met een engagement van een jaar waarbij je leeft naar één vraag, die je mantra wordt elk moment van elke dag. Dus neem een kalender en duidt vandaag aan, en duidt de dag 365 dagen hierna aan. En alle dagen hiertussen zal je naar de vraag leven: “Wat zou iemand doen die van zichzelf houdt?”

In je huidige leven heb je moeite met beslissen, je bent niet echt gelukkig. Dit komt omdat je beslissingen maakt om andere redenen dan wat je zou doen als je echt van jezelf zou houden. Door jezelf af te vragen wat iemand zou doen die van zichzelf houdt, en je te gedragen naar het antwoord, zal je alles wat je wilt in dit leven ontvangen.

Ga met de stroom mee naar je vreugde

Ik heb het eerder gehad over de vergelijking van het leven met een stroom. Stroomopwaarts bewegen getuigt van weerstand. Stroomafwaarts bewegen getuigt van toelaten. En alles wat je wilt, bevindt zich stroomafwaarts. Het antwoord op “Wat zou iemand doen  die van zichzelf houdt?” is steeds stroomafwaarts. En als je stroomafwaarts blijft gaan zal je je persoonlijke vreugde vinden. De perfecte partner, als dat is wat je wilt. Zoveel loopbaansucces en zingeving dat je maar kan hopen.

Wat zou iemand doen die van zichzelf houdt?

Je vraagt “Wat zou iemand doen die van zichzelf houdt?” elke keer je een beslissing maakt, ongeacht de grootte. Je stelt deze vraag als je een moment vrij hebt om je tijd in te delen. In feite zal je elke dag voor een volledig jaar je leven leiden volgens deze simpele vraag. Als je deze vraag stelt, zal het antwoord onmiddellijk komen. Het komt als een directe vlaag van intuïtie.

Wat is intuïtie?

Ik wil het even hebben over intuïtie. Intuïtie is direct inzicht of begrip zonder bewuste redenering. Velen hebben geleerd hun intuïtie te negeren. Door negatieve boodschappen van onze ouders, leraren of leeftijdsgenoten zijn we gaan twijfelen aan onze intuïtie. Ondertussen word je intuïtie verdoezeld door angsten en geloven. Maar het goede nieuws is: al negeren we boodschappen van onze ware zelf, toch blijven deze boodschappen komen. Dus is het onmogelijk om je intuïtie te verliezen.

Intuïtie is gekoppeld aan een gevoel van juistheid en bevestiging. Het komt als een plots weten, een buikgevoel, een gedachte, een beeld, een emotie of een lichamelijke waarneming. Het is een subtiele, heldere en vaak snelle indruk. Zelfs als de boodschap van intuïtie over iets negatief gaat, komt het over met een neutrale toon. Dit komt omdat oprechte intuïtieve begeleiding uit de hoogste perspectieven afkomstig is. Een plaats van liefde en vrijheid, waar angst niet bestaat. Dus als intuïtie samengaat met een sterke negatieve emotie kan je dit verdenken van pure angst, of intuïtie verdoezeld met angst.

Daag jezelf uit

Vrees niet dat je het antwoord niet zal weten op een vraag. Als je een beslissing maakt, vraag jezelf: “Wat zou iemand doen die van zichzelf houdt?” dan krijg je het antwoord onmiddellijk. Als een snelle vlaag van intuïtie. Dus de uitdaging is niet de intuïtie vinden maar de moed vinden om je intuïtie te volgen. Als je de vraag stelt: “Wat zou iemand doen die van zichzelf houdt?” komt het antwoord direct van je hogere zelf. En je hogere zelf heeft een onbeperkt perspectief.

Het universum weet wat je wilt

Stel dat je het universum onbewust zegt dat je een perfecte persoon wilt ontmoeten. Maar deze persoon blijkt aan de andere kant van de wereld te zijn. Voor jou zal het moeilijk lijken om deze persoon die goed voor jou is te ontmoeten, aangezien deze zich aan de andere kant van de wereld bevindt. Maar vanuit Bron’s oneindige perspectief, is dit niet moeilijker dan dat het voor jou is om een mier een kamer verder te brengen. Dus als je deze vraag stelt, laat je het universum toe jou via de kortste weg hiernaar toe te brengen. Je weet misschien niet waarom dat het antwoord is. Maar begrijp dat het universum meer weet dan mogelijk is vanuit jouw beperkte perspectief over wat in lijn ligt met je hoogste goed.

Je intuïtie volgen aan de hand van je gevoelens

Bijvoorbeeld als je in de winkel de vraag stelt “Appel of sinaasappel, wat zou iemand doen die van zichzelf houdt?” en het antwoord is appel, dan volg je dit antwoord en eet de appel, al weet je niet waarom. Maar jouw oneindige eeuwige zelf begrijpt de biochemische balans in je lichaam, alsook je hoogste goed en je vreugde. Dat zorgt ervoor dat de appel en niet de sinaasappel het antwoord is. Er is moed nodig voor dit proces en dit gaat als volgt. Je volgt je intuïtie naar zelfliefde.

Stel dat je thuis zit en je kan wel een miljoen dingen doen, maar je weet niet wat prioriteit heeft. Dan stel je de vraag: “Wat zou iemand doen die van zichzelf houdt?” Als het antwoord een bad nemen is, ga je dat doen.  Als het antwoord je huis poetsen is, ga je dat doen.

Je kan intuïtie onderscheiden van rationalisering aan de hand van je gevoelens. Zelfs als je schrik hebt actie te nemen, zal de actie zelf emotioneel opluchtend voelen. Opluchting voelt goed dus de actie voelt goed als je naar je intuïtie luistert en een beslissing neemt uit zelfliefde.

Maak van deze vraag een gewoonte

Ik wil benadrukken dat je deze vraag op eender welk moment stelt. Vooral bij beslissingen, hoe alledaags of belangrijk ze ook mogen zijn. Het doel van dit proces is hier een gewoonte van maken, waardoor je op het einde van de 365 dagen je geen ander leven kan inbeelden. Dit proces ‘365 dagen van zelfliefde’ kan nogal afgezaagd klinken. Het lijkt een belachelijk zelfhulptechniek die zelfhulp experten je geven en nergens toe leiden, al voelden ze eventjes goed. Maar wie mijn video’s bekijkt, weet wel beter.

Eenvoudig, maar moeilijk proces

Wat ik het leukst vind aan dit proces is dat het eenvoudig lijkt, maar het al snel heel erg moeilijk wordt. Dit komt omdat alles wat in de weg ligt van verlichting en liefde naar boven zal komen, je zal meer in oog komen te staan met je demonen dan je verwacht, door dit proces.

Maar als je dit proces blijft volgen en jezelf de vraag blijft stellen dan zal je rond deze demonen worden geleid in plaats van ertegen te botsen.

Dit proces is de kortste route naar verlichting. De kortste route naar zelfliefde.

Dus probeer het uit en ik wens je een goede week.


Teal Swan is een spirituele leraar en auteur. Ze is geboren met buitenzintuiglijke mogelijkheden. Hierdoor werd ze als kind gemarteld over een periode van 13 jaar. Na haar ontsnapping en een jarenlang genezingsproces, heeft ze besloten om zich niet langer te verbergen. In plaats daarvan besloot ze om haar unieke perspectief met de wereld te delen. Ze hoopt dat haar boodschap jou raakt in je leven en de positieve verandering die jij zoekt vergemakkelijkt.

In 2019 werd de Nederlandse vertaling van haar boek Shadows before Dawn uitgebracht onder de naam Go Beyond. Teal vertelt haar levensverhaal en biedt een uitgebreide toolkit voor complete zelfliefde. Klik op het boek voor meer info en reviews.