Hallo jij daar.
Elke week ontvang ik vragen van mensen overal ter wereld, die neerkomen op:

“Hoe leid ik een meer bevredigend leven?”

Voor sommigen, voelt het leven routineus, leeg en verstrikt. We komen niet tot leven. We doen alsof, we doen wat we denken te moeten, maar we ervaren geen levenslust. Ik zal je exact vertellen  wat je hieraan kan doen.

Waarom lijkt ons leven zinloos?

Toen we jong waren, weken we al snel af  van ons intern geleidingssysteem, ons intern kompas die ons wijst naar wat ons doet opleven. We verlieten deze weg, precies omdat we zochten naar goedkeuring van anderen door te doen wat zij vinden dat we moeten doen. De weg uitgaan die ze ons wijzen.

Uiteindelijk, bij het opgroeien, maakten we onszelf wijs dat deze weg ons gelukkig maakt. Maar het werkt als drugs. We willen de kick van hun goedkeuring om niet te voelen dat we eenzaam en leeg zijn wanneer we ons intern  geleidingssysteem niet volgen. Maar, net als drugs, doet het niets aan deze leegte. We voelen ons alsof we niet leven. We voelen ons leeg. We weten niet meer wat we graag hebben. We weten niet wat we willen. We weten niet welke richting uit te gaan. We voelen ons verloren.

Levensbedreigende crisis

Als we onze interne kompas negeren en afwijzen en als we onze richting niet uitgaan en onszelf lang negeren zal onze ziel voor een crisis zorgen. Deze crisis dient om ons terug op weg te helpen. Maar soms brengt deze crisis ons in levensgevaar. Dit komt omdat als we leven naar de goedkeuring van anderen, in plaats van onze eigen betekenis te geven aan het leven, we eigenlijk een half leven leiden.

Ik heb talloze uren doorgebracht met mensen die hierdoor terminaal ziek werden. En degenen die herstellen zijn erin geslaagd te leren uit hun levensbedreigende situatie. Hun aanraking met de dood bracht hen terug tot leven. Uiteindelijk veranderen de prioriteiten voor een terminaal zieke. Ze veranderen naar wat ze hadden moeten zijn.

Maar het geweldige aan de aanraking met de dood, is dat je je prioriteiten ook kan veranderen zonder ziek te worden of te sterven. Je krijgt een nieuwe kans om te leven.

Wat doemdenkers ons leren

Een aantal van ons zijn doemdenkers, we beelden ons steeds het ergste geval in, en we leven letterlijk alsof er geen morgen is. Het nadeel hiervan is dat we niet zo gelukkig zijn, omdat we steeds bezig zijn met panikeren en ons zorgen maken. Maar er is een voordeel aan. Je leven krijgt veel betekenis en je leidt een rijk leven als je leeft alsof er geen morgen is. Deze les wordt ons geleerd door doemdenkers.

Als jij een doemdenker bent en je steeds zorgen maakt, kan ik je twee video’s aanraden.
Ze zijn te vinden op youtube.
De eerste heet: “How to stop worrying”.
De tweede heet: “How to stop expecting the worst”.

Maar in deze video gaan we het hebben over wat doemdenkers ons kunnen leren. Want we hebben er baat bij om vandaag te leven alsof er geen morgen is. Dus ik geef je deze oefening als hulpmiddel om je leven weer op de rails te krijgen. Ik moedig je aan je helemaal uit te leven.

Inbeeldingsoefening

Eerst sluit je je ogen en je beeld je in dat je gisteren overleden bent. Beeld je in hoe je gestorven bent. Door welke omstandigheden ben je gestorven? Wie is er bij? Hoe werd het nieuws verteld aan je geliefden en hoe reageerden ze?

Neem de tijd om deze ingebeelde ervaring zo geloofwaardig en echt te maken als je kan. Wanneer je klaar bent, stel je jezelf een reeks vragen. Gun jezelf de tijd deze vragen te beantwoorden vanuit je kern. En ga daarna pas over naar de volgende vraag.

 1. Waar heb ik het meeste spijt van in mijn leven?
 2. Aan wie wil ik het meest “ik hou van je” zeggen?
 3. Wat heb ik niet afgemaakt? Of wat zou ik willen hebben afgemaakt, voor ik doodging?
 4. Waar had ik het meeste schrik voor? En als ik geen schrik had, hoe zou mijn leven er dan hebben uitgezien?
 5. Ongeacht wat mijn prioriteiten waren, nu dat ik terugkijk naar mijn leven, wat was het belangrijkste in mijn leven?
 6. Maakte ik mij ergens zorgen over dat niet meer uitmaakt nu ik dood ben?
 7. Is er iets dat ik wilde zeggen tegen iemand, maar niet heb gezegd?
 8. Was er een tijd in mijn leven dat ik iets belangrijker achtte dan liefde? Zou ik nu een andere keuze hebben gemaakt?
 9. Waar ben ik het meest blij om gedaan te hebben? Wat was de beste beslissing uit mijn leven?
 10. Wat zijn mijn 3 beste herinneringen en waarom?
 11. Wat voedde mijn geest? Wat deed ik graag, maar niet genoeg? Wat vond je adembenemend, geeft je kippenvel of doet je openbloeien? Waarom heb ik hier mijn leven niet van gemaakt?
 12. Wetende dat ik overal ter wereld kon zijn, waar zou ik naartoe zijn verhuisd?
 13. Hoe zullen mensen mij herinneren? Wat laat ik na? Hou in gedachten dat de waarheid niet altijd positief is.
 14. Als ik kon kiezen, wat zou ik hebben nagelaten en hoe zou ik worden herinnerd?
 15. Nu ik dood ben en terugkijk naar mijn leven, als ik een bucket list had opgesteld, uit zaken die ik wil ervaren en bereiken voor ik sterf, wat zou er dan op staan?
 16. Wiens leven was ik jaloers op en liet ik mezelf niet najagen?
 17. Nu dat je dood bent, welk advies zou je geven aan anderen, vooral aan je kinderen?
 18. Terugkijkend naar mijn leven, wat is de zin van het leven?
 19. Als ik een nieuw leven kon beginnen, wat zou ik anders doen?
 20. Als ik een nieuw leven kon beginnen, waarvoor zou ik nu wel de moed hebben, waarvoor ik eerder geen moed had?

Stel je nu een engel voor of een ander transcendent wezen die naar je toe komt en zegt:

“Ik geef je een nieuwe kans om te leven, je wordt wakker en mag nog een dag leven.”

Stel je dit voor. En terwijl je je ogen opent, beeld je in dat je terug tot leven komt nadat je dood was. Je begint je leven terug bij nul. Alles is nu duidelijk.

Bekijk je antwoorden op de vragen die je jezelf stelde toen je dood was. Ik ben niet bezorgd of je de juiste beslissingen maakt in je leven. Na deze oefening, weet je exact  wat je bestemd bent om te doen. En je hebt nu ook het perspectief en mogelijk ook de moed om dit te doen vanaf nu.

Maak deze veranderingen en maak ze vandaag. Jouw wereld wordt gemaakt door de beslissingen die je maakt elke dag. Je denkt misschien veel tijd te hebben. Maar de waarheid is, dat je dat niet kan weten. De waarheid is, dat je misschien niet meer leeft binnen een uur of een dag. Dus er is geen tijd te verliezen. Je kan jezelf geen minuut van je leven veroorloven met een gedachte of een actie die jouw leven niet waardig is. Al heb je een ellenlange lijst van zaken die je denkt te moeten doen, zouden deze zaken echt iets uitmaken als je dood was? Dit is jouw leven en je kwam hier om het te leven. Het behoort niemand toe, buiten jij. En het enige wat gebeurt als je op veilig speelt en geen risico’s neemt is dat je veilig bij de dood aankomt. Want ik zal er geen doekjes om winden. Niemand komt hier levend weg. En dat is juist goed nieuws als we hierdoor ons leven gebruiken en niet verspillen. Iedereen dient te leven alsof er  geen volgend jaar komt.

En de vraag waarmee ik je verlaat is het volgende:

“Als je morgen zou sterven, wat zou je dan doen vandaag?”

Om deze aflevering af te sluiten, in plaats van je een goede week te wensen, zal ik je een waarheid voorlezen geschreven door mijn lievelingsdichter Dylan Thomas. Want deze waarheid bevat de exacte frequentie van de moed die ervoor nodig is om dit leven te leven zoals we bestemd zijn.

Ga niet gewillig de goede nacht in,
Als je einde nadert, moet je de dood laaiend van woede bestrijden;
Verzet je met alle macht tegen het sterven van het licht.

Al realiseren wijze mensen dat de duisternis onvermijdelijk is.
Hun woorden hebben geen bliksem veroorzaakt,
En dus verzetten ze zich tegen de dood.

Zij wenen, als de laatste kans om iets te betekenen voorbij is.
Ze hebben hun stempel niet op de wereld kunnen drukken en dat maakt hen woedend
Verzet je met alle macht tegen het sterven van het licht.

De woeste mensen, die zongen van de zonneschicht,
Maar die te laat leerden en op hun weg treurden,
Ga niet gewillig de goede nacht in.

De sombere mensen, door de dood verblind.
Blinde ogen in een schone vuurzee van meteoren,
Verzet je met alle macht tegen het sterven van het licht.

En jij, mijn vader, die daar droevig ligt,
Vloek, zegen mij, met een verbeten traan hoop ik.
Ga niet gewillig de goede nacht in.
Verzet je met alle macht tegen het sterven van het licht.


Teal Swan is een spirituele leraar en auteur. Ze is geboren met buitenzintuiglijke mogelijkheden. Hierdoor werd ze als kind gemarteld over een periode van 13 jaar. Na haar ontsnapping en een jarenlang genezingsproces, heeft ze besloten om zich niet langer te verbergen. In plaats daarvan besloot ze om haar unieke perspectief met de wereld te delen. Ze hoopt dat haar boodschap jou raakt in je leven en de positieve verandering die jij zoekt vergemakkelijkt.

In 2019 werd de Nederlandse vertaling van haar boek Shadows before Dawn uitgebracht onder de naam Go Beyond. Teal vertelt haar levensverhaal en biedt een uitgebreide toolkit voor complete zelfliefde. Klik op het boek voor meer info en reviews.