Sommigen van ons horen onze innerlijke stem luid en duidelijk. We gebruiken het om beslissingen te nemen en we kunnen we dit snel doen. Voor de rest van ons, is dit echter niet het geval. We kunnen onze innerlijke stem niet horen, dus we weten niet wat we willen, we weten niet wat we nodig hebben, we weten niet wat we denken, we niet weten hoe we ons voelen. Dus voor wie zich zo voelt, is het belangrijk om diep vanbinnen te leren luisteren naar onze innerlijke stem zodat het gefluister van onze innerlijke stem een schreeuw kan worden.

Dus hoe kan het dat deze stem gedempt werd?

Het werd gedempt omdat andere mensen er niet naar luisterden. Toen we in dit leven kwamen, negeerden ze onze innerlijke stem. Ze zorgden ervoor dat we er niet naar luisterden, maar in plaats hiervan naar hen luisterden. Dus werd onze stem steeds zwakker en steeds meer onderdrukt tot het onhoorbaar werd. Het werd vervangen door de stemmen van andere mensen.

Op welke manier komt de innerlijke stem tot ons?

De innerlijke stem komt vooral tot ons via gevoelens, via emoties en via gedachten. Het komt niet vaak tot ons via geluiden, hoewel het die vorm kan aannemen Je merkt de innerlijke stem vaak op, het is de ‘jij’ die praat met jou in je eigen hoofd, hart of in je eigen lichaam. Je realiseert je alleen niet dat dit je innerlijke stem is. De innerlijke stem zijn wij zelf, het is onze ziel. Sommige mensen noemen het onze ware zelf die constant met ons praat over onszelf en over de hele wereld. Sommige mensen noemen de innerlijke stem intuïtie omdat het een innerlijk weten is, een innerlijk zien en geloven. Als we niet luisteren naar de innerlijke stem zal het lichaam op andere manieren proberen te communiceren. Via zaken zoals buikpijn, hoofdpijn, kwaaltjes en zelfs ziekten. Ook zal het universum de innerlijke stem vergroten door middel van jouw buitenwereld. Dus je kan niet ontsnappen aan jouw waarheid die heel oncomfortabel is.

Is onze innerlijke stem zuiver?

Ik wil niet dat je denkt dat de innerlijke stem altijd zuiver is, want eigenlijk is het vervormd. Het wordt verstoord door onze schaduwen, de dingen waar we onbewust van zijn. Het wordt verstoord door onze overtuigingen, onze ervaringen. Het wordt gevormd door een deel van ons dat eeuwig is, dat onaangetast is, dat volledig zuiver is, datgene in ons dat we associëren met pure intuïtie, Onze innerlijke stem weerspiegelt exact wat echt aan ons is op dit moment. Zowel in een staat van zuiverheid als onreinheid zal het weerspiegelen dat we zowel schaduw en licht zijn, dus het maakt niet uit welke van de twee, omdat beide echt zijn. Natuurlijk, hoe bewuster je bent en hoe meer schadduwwerk je doet, hoe zuiverder je innerlijke stem zal worden en hoe nauwkeurigere weergave van wie je echt bent.

Kan ik mijn innerlijke stem vertrouwen?

Nu iets heel belangrijk, de meeste mensen bezig met welzijn en spiritualiteit zullen je vertellen dat het belangrijk is om de innerlijke stem die oordeelt en kritiek geeft te negeren. De stem die constant negatief commentaar geeft, over jouw buitenwereld. Ze zeggen dat je alleen aandacht mag besteden aan de innerlijke stem die goede dingen te zeggen heeft. Maar ik ben het hier helemaal niet mee akkoord, omdat beide aspecten van je innerlijke stem vertellen wat er echt in jou omgaat in het huidige moment en als je de innerlijke stem negeert die constant negatief commentaar geeft over alles in je leven, dan zal de rest van je innerlijke stem ook worden onderdrukt, omdat het deel uitmaakt van hetzelfde of het nu iets negatiefs of positiefs te zeggen heeft, het blijft je innerlijke stem die spreekt.

Wat als je innerlijke stem negatief commentaar geeft?

Als je dit aspect van je innerlijke stem hoort dat constant negatief commenteer geeft, dan wijst dit erop dat je innerlijke stem je aandacht probeert te trekken naar een aspect van jou dat dringend aandacht nodig heeft omdat de kwaliteit van je aandacht puur en ongefilterd bewustzijn is, wat jou helpt te genezen. Dus is het vergelijkbaar met aandacht leiden naar een wonde. Wanneer je aandacht geeft aan gewonde of onbewuste aspecten waar de innerlijke stem naar wijst, alleen wanneer je hieraan werkt en er aandacht aan geeft, kan jouw innerlijke stem die handelt vanuit een ruimte van volledige helderheid en aanmoediging tot je spreken.

Dus durf ik te zeggen dat als je helemaal geen schaduwwerk doet, het nog steeds enorm helpt om naar jouw innerlijke stem te luisteren, wat het ook zegt. Omdat het jou vertelt wat echt is aan jou, hier en nu. Je hoeft niet te geloven dat wat je innerlijke stem zegt waar is. Ik vraag je enkel om het ook niet te wantrouwen. Maar ik vraag je om de inhoud van je innerlijke stem te zien als geldig en belangrijk.

Iets kan geldig zijn, zelfs al is niet altijd waar.
Iets kan belangrijk zijn, zelfs al is het niet noodzakelijk waar.

Wat als je niet luistert naar je innerlijke stem?

Als we niet verbonden zijn met de innerlijke stem, dan zijn we in een staat van bewusteloosheid. Eigenlijk is het zelf-ontkenning. Onze innerlijke stem kan schreeuwen “Ik haat die persoon”, terwijl we aan de oppervlakte zeggen: “Oh ik heb hem echt graag” of onze innerlijke stem kan zeggen “ik wil een zanger zijn”, maar aan de oppervlakte zeggen we “Ik wil doen wat zinvol lijkt. Het is echt belangrijk voor mij om, jeweetwel, veilig te zijn in het leven, denk ik en dus neem ik die baan in de boekhouding” we gaan tegen onze intuïtie in met soms rampzalige gevolgen.

Onze innerlijke stem vertelt ons steeds onze waarheid we moeten ernaar beginnen luisteren, anders hebben we niets dat echt is om mee te werken. Bijvoorbeeld, we kunnen geen schaduwwerk doen als we niet willen toegeven dat een schaduw bestaat. Dat hebben we allemaal meegemaakt. Je merkt dat iemand van streek is, terwijl ze zeggen: “nee, ik ben in orde, waar heb je het over?” Ook al zijn ze duidelijk van streek. Tot we luisteren naar de innerlijke stem en toegeven: “Ja, je hebt gelijk, ik voel me eigenlijk boos” is er niets dat we kunnen doen, het is hopeloos.

Dus hoe luisteren we naar de innerlijke stem?

  1. We verplaatsen onze volle aandacht weg van de buitenwereld, volledig naar de innerlijke wereld Stel je even voor dat je huid een scheiding is tussen het innerlijke universum en het uiterlijke universum Stel je voor dat het twee aparte werelden zijn. Verplaats al je aandacht naar het interne universum. Voel je vrij om je ogen te sluiten als het nodig is.

  2. Geef aandacht aan de sensaties die plaatsvinden in het interne universum. Wees volkomen onvoorwaardelijk aanwezig bij hen. Observeer de sensaties alsof ze een unieke zintuiglijke ervaring zijn.

  3. Je maakt de interactie met het gevoel realistischer en tastbaarder, vooral voor je geest om de sensatie te kunnen begrijpen. Stel je bijvoorbeeld voor dat het gevoel in mijn lichaam een kleur zou zijn, welke kleur zou het dan zijn? Als het een textuur was, welke textuur zou het dan zijn? Beweegt het of staat het stil? Als het een vorm was, welke vorm zou dat dan zijn? Ga dan een stap verder. Als het gevoel een beeld zou zijn, wat zou het beeld zijn?

  4. Je interageert mentaal met dit beeld, dat een vertaling is van het gevoel in de interne wereld Doe alsof de sensatie een apart ding of wezen is. Stel je voor dat het kan praten over zichzelf, dus praat het eigenlijk met jou over jou.

  5. Je begint het vragen te stellen Eender welke vraag die opkomt is een goede vraag om te stellen. Stel het vragen over zichzelf en over zijn perspectief over jou Vragen zoals: Wat ben jij? Wat stel je voor? Waarom ben je hier op dit moment? Wat wil je dat ik weet? Wat wil je dat ik doe? Wat is de waarheid die ik niet wil toegeven en niet wil uitdrukken? Als ik de absolute waarheid zou vertellen en niet bang zou zijn, wat zou deze waarheid dan zijn?

  6. Luister naar de antwoorden die uit deze vragen volgen. Of het nu hoorbare antwoorden zijn, of het komt in de zin van ‘het gewoon weten’ of misschien zie je de antwoorden Hoe de antwoorden ook naar je toe komen, hier werk je dan mee. Je neemt intuïtief dit proces naar waar je aanvoelt dat het nodig is. Het maakt niet uit welke antwoorden je ontvangt of op welke manier. Dit is de innerlijke stem die met jou communiceert. Zo hoor je je innerlijke stem.

  7. Hou een gesprek met jezelf, nu dat je je innerlijke stem deze vragen hebt gesteld. Ik hoef je niet te leren hoe je een gesprek hebt. Je zult intuïtief aanvoelen hoe je het precies kan doen. Je zal weten hoe je moet reageren op de afbeelding die je innerlijke stem je heeft gegeven. Je zal weten wat te vragen als reactie op de antwoorden die je krijgt van je innerlijke stem en je kunt het proces op een natuurlijke manier laten ontvouwen vanaf dan.

Intern met jezelf praten, betekent dat je een gesprek hebt met je innerlijke stem. Er is geen juiste of foute manier om dit te doen. Telkens als je een sterke emotie voelt, je bent van streek of je voelt je geïnspireerd, dan vraagt je innerlijke stem om te luisteren. Denk nooit dat als je niet weet waarom je een bepaald gevoel hebt, dat er geen reden is. Maar zelfs als de innerlijke stem niet actief je aandacht vraagt en je oproept om te luisteren is het belangrijk om dan toch te luisteren.

Behandel je innerlijke stem als een goede vriend of romantische partner

Wat we best doen met onze innerlijke stem is hetzelfde als wat we zouden doen met een romantische partner. Als we een partner hebben, maakt het niet uit of ze zich slecht of juist heel goed voelen, we zouden niet wachten op een bepaald gevoel, om te zien hoe het met hen gaat. We nemen juist de tijd om, door de dag heen, af en toe te vragen hoe het gaat. “Hoe gaat het?” “Hoe voel je je vandaag?” “Wat wil je vandaag graag?”

Als je niet zeker weet wat je innerlijke stem zegt, wees er dan heel erg geduldig mee. Stel het nemen van beslissingen uit. Geef je innerlijke stem de tijd om zich volledig uit te drukken naar jou, zodat wanneer je acties onderneemt als gevolg van het luisteren naar je innerlijke stem, je jezelf helemaal kan afstemmen op deze beweging.

Wat als ik mijn innerlijke stem niet vind?

Als je dit proces probeert en je innerlijke stem praat of communiceert niet met je, en je krijgt geen impressies van je innerlijke wereld, wees dan geduldig. Dit komt omdat je je innerlijke stem zo lang hebt onderdrukt en genegeerd dat het aspect dat gewond is hierdoor, jou wilt uittesten. Het zegt eigenlijk: “waarom zou ik jou in hemelsnaam geloven dat je naar mij zult luisteren?” “Ik wil niet met je praten, je hebt al zo lang niet naar mij geluisterd” “Hoe weet ik dat je mij niet zomaar opnieuw zult negeren?” Als je dit soort innerlijke stem hebt, dan is het essentieel om nog meer aanwezig te zijn. Blijf opnieuw en opnieuw aanwezig zijn met je innerlijke stem. Het maakt niet uit hoe lang het duurt, het maakt niet uit hoe vaak je het moet doen. Wees geduldig tot het je genoeg vertrouwt om met je te praten. De kans is groot dat als jouw innerlijke stem op deze manier met jou interageert, dat het jou niet vertrouwt omdat je steeds op een kwetsende manier met jezelf hebt gesproken.

Als je stappen wilt nemen om je emoties te begrijpen, kijk dan naar mijn video genaamd “The emotional wake-up call” De toon die ik gebruik in deze oefening, kan jij gebruiken om te interageren met je innerlijke stem.

Hoe kan je innerlijke stem spreken via je lichaam?

Maak er een gewoonte van te verbinden met je hart. Je innerlijke stem spreekt het luidst via je hart. Als je dit wilt leren doen, kan je mijn Youtube video bekijken genaamd: “How to connect with your heart

Maar weet dat je innerlijke stem op eender welke manier met je kan spreken. Je innerlijke stem kan spreken in je hoofd, Het kan spreken via je hart, het kan spreken door middel van je nagels, het kan spreken via je alvleesklier, het kan voor eender welk aspect van je met jou praten. Waarom kan het dit? Omdat je innerlijke stem de echte jij voorstelt. Met voldoende oefenen, zul je je zintuigen niet hoeven negeren om je innerlijke stem te vinden. Het zal niet fluisteren. Het zal schreeuwen. Dus zal je niet meer diep moeten zoeken om ernaar te luisteren, maar zal het naar jou komen. Het zal zelfs niet te vermijden zijn. Terwijl je bezig bent met de buitenwereld, zal je de hele tijd je innerlijke stem horen. Zo kun je dan een uitdrukking worden van jouw waarheid en realiteit. Het zal geen mysterie zijn wat je denkt, voelt, wat je wilt en wat je niet wilt.

Uitdrukken heelt de onderdrukte innerlijke stem

Het uitdrukken van je innerlijke stem is een kritische manier om je innerlijke stem luider te laten worden. Het werd stil omdat we het hebben onderdrukt. We gaven het de boodschap dat mijn ouders, verzorgers of mijn school, leraren, of collega’s gelijk hebben over mij. Mijn stem doet er niet toe. Hierdoor zeg je tegen jezelf dat je innerlijke stem niet belangrijk is. Dus de stem krimpt. We lieten het niet toe zich te uiten. Dus wat is het tegengestelde van onderdrukking? —-> Uitdrukking!

Leer daarom hoe jezelf te uiten en hier een gewoonte van te maken. Hierover kan je leren via mijn Youtube video genaamd “How to express your emotions

Onze innerlijke stem praat steeds met ons over de dingen en mensen in ons leven. Wanneer we pas beginnen luisteren naar de innerlijke stem, moeten we stoppen en nadenken. We moeten teruggaan naar wat er gezegd is en wat gebeurd is, wat we erover dachten, hoe we ons voelden over wat we dachten. Als we dit doen eert de innerlijke stem de route die ons bracht tot de intuïtieve reactie in een situatie. Het maakt onze intuïtie veel duidelijker. Zo kunnen we de concrete redenen vaststellen waarom we aarzelden om een beslissing te nemen dat aan de oppervlakte een goede beslissing leek. Hoe vaker je kan herkennen waarom je bepaalde instinctieve reacties hebt, hoe comfortabeler je bent met je intuïtie. Je zal leren dat je je innerlijke stem kan vertrouwen.

Betrek andere mensen in het proces

Hier is nog een tip. Ik wil dat je echt heel bewust de mensen in je leven toelaat die echt geven om jouw innerlijke stem. Mensen die je helpen om het luider te maken in plaats van te zeggen dat het niet uitmaakt. Nu de meesten met een innerlijke stem die niet spreekt, zijn omringd door mensen die onze innerlijke stem niet belangrijk vinden. Het gaat niet veel nut hebben om al dit werk te doen om jezelf uit te drukken en echt te luisteren naar je stem als een heel orkest tegen je zegt: “Het boeit niet wat je denkt en wat je wilt en niet wilt”.

Dus als je echt je innerlijke stem wilt laten spreken omring jezelf dan selectief met mensen die je bewustmaken van je innerlijke stem. Ik wil dat je mensen betrekt in je spirituele praktijk. Dat betekent dat als je je innerlijke stem ontwikkelt, ga dan naar je vrienden, de mensen die je vertrouwt, wie actief wilt meedoen aan dit proces en zeg tegen hen: “Hey, ik zit met iets” “Ik heb echt een probleem met het begrijpen van wat mijn innerlijke stem zegt tegen mij. Ik kan het niet horen en wanneer we als groep iets kiezen om te doen, weet ik niet of ik dat wil of niet” “Soms voel ik weerstand, maar ik weet niet waarom, dus ik heb jullie hulp nodig, vrienden, om aan te voelen wanneer mijn innerlijke stem mij iets probeert te vertellen, maar ik niet luister en me erop te wijzen zodat ik ernaar kan luisteren. Help me te luisteren en actie te nemen volgend uit wat mijn innerlijke stem zegt”.

Neem de makkelijke weg

Als je je innerlijke stem negeert en onderdrukt, zal vroeg of laat het universum het niet meer toelaten. Je leven zal letterlijk zo ongemakkelijk worden, dat alles je er terug naartoe zal leiden, totdat je het niet meer kan negeren. En dan zul je alles moeten veranderen, wat geen comfortabel proces is. Ik zal geen vijand maken van dat proces, als dat de weg is die je neemt. Maar ik heb liever dat je meteen begint met te leven naar je innerlijke stem, zodat het leven niet zo pijnlijk hoeft te worden. Leef in overeenstemming met wat echt is aan jou. Luister naar je innerlijke stem en laat het niet overstemmen door anderen.

Ik wens je een goede week.


Teal Swan is een spirituele leraar en auteur. Ze is geboren met buitenzintuiglijke mogelijkheden. Hierdoor werd ze als kind gemarteld over een periode van 13 jaar. Na haar ontsnapping en een jarenlang genezingsproces, heeft ze besloten om zich niet langer te verbergen. In plaats daarvan besloot ze om haar unieke perspectief met de wereld te delen. Ze hoopt dat haar boodschap jou raakt in je leven en de positieve verandering die jij zoekt vergemakkelijkt.

In 2019 werd de Nederlandse vertaling van haar boek Shadows before Dawn uitgebracht onder de naam Go Beyond. Teal vertelt haar levensverhaal en biedt een uitgebreide toolkit voor complete zelfliefde. Klik op het boek voor meer info en reviews.