Dag iedereen. Ik ben erg enthousiast over dit onderwerp, want ik leed aan posttraumatische stressstoornis voor vele jaren. Dit betekent dat ik een lange tijd heb geworsteld met angst. En als je met iets worstelt voor een lange tijd word je gedwongen om erachter te komen wat eraan te doen.

Angst en medicatie

Het nemen van medicatie voor angst is niet de beste optie. Niet alleen is het de minst effectieve manier om angst te behandelen, het is zeer schadelijk voor het lichaam om deze medicijnen te nemen, en deze medicijnen zijn verslavend. Elke keer dat je iets neemt, een medicijn, een chemische stof, compenseert je lichaam voor de aanwezigheid van die chemische stof binnen je systeem. Dus wat je brein doet is stoppen met de productie van de chemicaliën die je inneemt via medicijnen. Dus als je erna van de medicijnen af wilt, zal je lichaam niet langer zelf deze chemische stoffen aanmaken. Er is een periode nadat je bent gestopt met de medicatie, waarbij je lichaam moet recompenseren voor de afwezigheid van die chemische stof. En de meeste mensen kunnen deze periode niet doorstaan. Met andere woorden, het leven is gewoon te pijnlijk zonder de medicatie omdat het lichaam niet snel genoeg kan recompenseren voor de persoon om zijn dagelijkse leven het hoofd te bieden.

Evolutie van angst

Angst is een wereldwijd probleem. Het is een probleem waarbij ons lichaam, die ons voortbestaan garandeerde als jagers en verzamelaars, ons lichaam en geest saboteert. Als we angst of stress voelen, maakt ons lichaam cortisol aan, een stresshormoon. De vrijgave van cortisol zorgt voor een vecht- of vluchtreactie reactie. Vroeger stelde het ons in staat om dingen te doen zoals uit de weg springen van een aanvallend roofdier of vallende stenen.

In de wereld van vandaag zijn deze gevaren niet meer zo relevant. Maar desondanks hebben we nog steeds dezelfde biologische reactie op stress. Telkens als we gevaar waarnemen, reageert ons lichaam op dezelfde manier alsof ons leven in gevaar is, en wordt onze vecht- of vluchtreactie geactiveerd. Het lichaam produceert cortisol in het verkeer ons lichaam produceert cortisol als we denken dat we onze rekeningen niet kunnen betalen, ons lichaam produceert cortisol als onze baas naar ons toe komt. Verder produceert ons lichaam cortisol als we een angstige gedachte hebben. Kortom, ons moderne leven is niet minder stressvol, maar een absoluut mijnenveld van stress-inducerende scenario’s. Dit betekent dat cortisol, het stresshormoon, chaos veroorzaakt in ons dagelijks leven.

Verhoogde cortisol niveaus hebben niet alleen invloed op onze emoties, het verhindert het leren en onthouden; verlaagt immuunfunctie en botdichtheid; Het verhoogt ons gewicht, bloeddruk, cholesterol en veroorzaakt hart-en vaatziekten; het kan psychische aandoeningen veroorzaken; het verhoogt de kans op depressie; en het verlaagt onze veerkracht.

Onzekerheid

Iedereen die lijdt aan angst heeft een probleem met één van onze fundamentele menselijke behoeften, namelijk onze behoefte aan zekerheid. Wat bedoelen we met zekerheid? Dat gevoel van interne veiligheid, dat we weten dat we pijn kunnen vermijden en plezier ervaren. Wie angstig is, weet niet of dit kan. Deze basisbehoefte is niet vervuld.

In plaats daarvan voelen we ons machteloos in ons eigen leven, we voelen angst voor ons eigen leven, en dat zorgt ervoor dat ons lichaam een vecht- of vluchtreactie uitlokt. Het zorgt voor productie van cortisol, hierdoor voelen we nog meer angst, dus ons lichaam maakt nog meer cortisol aan, wat ervoor zorgt dat we nog angstiger zijn, waardoor we nog meer cortisol aanmaken en zo geraken we vast in een “sneeuwbaleffect”; We zitten vast in de angst, onze angst stapelt op tot ernstige paniekaanvallen omdat we onze behoefte aan zekerheid niet kunnen vervullen.

Uitlaatklep

Normaal is er een uitlaatklep voor deze stormloop van angst als de vecht- of vluchtreactie wordt geactiveerd, zoals weglopen van de schijnbare bedreiging of schreeuwen en huilen, wat cortisol verbruikt. Maar in de moderne wereld van vandaag is er geen directe omgang met de angst die we voelen, er is geen uitlaatklep voor die energie. Dus we moeten één of meerdere creëren.

Beweging

Eén van de beste manieren is door dagelijkse beweging. Elke aërobe of cardiale activiteit zal cortisol verbranden. Het geeft een uitweg voor de opgehoopte energie die wordt geassocieerd met de vecht-of vluchtreactie, en 20 tot 30 minuten is genoeg om je lichaam endorfines te laten produceren. Endorfines zijn een beetje zoals natuurlijke opiaten, ze ontspannen en leiden tot een gevoel van welzijn.

Voeding

Voeding die angst verlaagt is heel belangrijk. Er zijn voedingsmiddelen die je angst verhogen, en er zijn voedingsmiddelen die je angst reduceren. Het is belangrijk dat je kiest voor een dieet dat je bloedsuikerspiegel stabiliseert. Wanneer je bloedsuikerspiegel daalt en het laag is, zal het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor de vecht- of vluchtreactie worden geactiveerd, dus heb je meer kans om angst te voelen.

Vermijd gebakken voedsel, cafeïne, hoog-glycemische koolhydraten, suiker, en alcoholische dranken.

Van sommige voedingsmiddelen is aangetoond dat ze angst reduceren om uiteenlopende redenen:

 • zeewier, ook nori genoemd; kimchi;
 • hele granen zoals bruine rijst, farro granen en quinoa;
 • bosbessen;
 • donkere chocolade;
 • macawortel;
 • vitamine B12 en vitamine B-6;
 • omega-3 vetzuren, zoals lijnzaadolie;
 • kamille thee, Oolong thee, en haverstro thee;
 • noten, pompoenpitten, en edamame.

Ontspanning

Elke vorm van meditatie, visualisatie, of ontspanningstechnieken zoals yoga, qigong, of tai-chi, zal cortisol verlagen in het lichaam, dus meld je aan voor die lessen.

Connectie

Vorm hechte menselijke relaties. Het is meermaals aangetoond dat wanneer we connecties vormen met andere mensen we cortisol verlagen in het lichaam. Ons parasympathisch zenuwstelsel wordt verdoofd als we nauw fysiek contact hebben met andere mensen, wanneer we ons verbonden voelen met hen. Vorm deze relaties. De mens is een sociale soort. Isolatie zal je angst vergroten.

Lachen

Zoek naar dingen die je doen lachen; wanneer je lacht ziet je lichaam geen gevaar, omdat je het laat weten dat het veilig is. Dus kijk naar die stand-up comedian, kijk die youtube shows die je aan het lachen brengen. Zoek elke vorm van plezier die je kan vinden, dit zal de hoeveelheid angst aanzienlijk verminderen.

Slaapritueel

Het is ook erg belangrijk om voldoende slaap te krijgen, Laat jezelf ten minste 8 uur per nacht slapen. Slaap is ontworpen om stress te verminderen. Wanneer je in slaap valt, kom je in lijn met je niet-fysieke perspectief, je laat alle weerstand los die je dagelijks met je meedraagt, je geraakt in een toestand van loslaten, dat is het tegenovergestelde van angst. Sta jezelf toe om zo weerstand los te laten. Slaap is essentieel voor wie lijdt aan angst. Je vecht- of vluchtreactie wordt geactiveerd wanneer je niet genoeg slaap krijgt, net zoals het wordt geactiveerd door een lage bloedsuikerspiegel, dus het is echt belangrijk dat je minstens 8 uur per nacht slaapt.Slapen is een manier voor jou om alle weerstand die je hebt opgebouwd in je dagelijkse leven los te laten. Maak er gebruik van.

Expressie

Druk je emoties uit. Eén van de beste manieren om dit te doen is door er met iemand over te praten, maar als je dat niet wilt, kan je je emoties kwijt door te schrijven of te typen. Ik wil niet dat je beoordeelt wat naar boven komt. Wanneer je angst voelt, ga je gewoon zitten neem wat papier of zit voor de computer, en druk uit wat naar boven komt, al je zorgen en stressvolle gedachten. Ik wil dat je zo snel als je kan typt zonder te oordelen. Ik wil dat je alles typt, hoe onzinnig het ook lijkt. Je lichaam moet die energie vrijlaten, dus laat je gaan.

Ik heb een voorbeeld van een pagina die ik deze week schreef om mijn eigen angsten los te laten:

Ik ben door het dolle heen, ik haat mijn leven, wat dacht ik in hemelsnaam? Mijn maag doet pijn, ik voel me slecht. Ik haat mensen. Ik geraak nergens. Ze zullen mijn boek niet publiceren. Ik krijg het koud door mijn ventilator. Ik wil niet bewegen, ik kan me niet bewegen, ik zit vast. Ik haat het leven, ik zou moeten stoppen. Ik ben de slechtste moeder op aarde. Ik heb geen honger. Ik haat dat iedereen verwacht dat ik het ontbijt maak. Godverdomme. Ik heb een sessie van vandaag. Ik wil niet gaan. Wat moet ik tegen hen zeggen? Maak er een einde aan, want het wordt niet beter? Fuck mijn leven. Ik haat het hier. Ik wil sterven. Ik ben te slecht om iets goed te doen.

Ik wil jullie eraan herinneren dat er veel gevloekt zal worden in deze oefening. Dit proces van uitdrukken is niet de tijd om politiek correct of beleefd te zijn. Ik wil dat je alles eruit gooit wat je voelt en waar je mee worstelt.

Muziek

Luister naar muziek. Maak afspeellijsten die je angst verminderen. Voor mij doet diner jazz wonderen, of muziek die me in staat stelt om emotie te “bloeden”. Sommige muzikanten, voor mij is het Thomas Newman, kunnen klanken creëren die gevangen emoties uit je kunnen halen. Motiverende muziek werkt ook goed, omdat het inspireert naar het zoeken van een uitlaatklep voor je stress. Vermijd muziek dat je zenuwstelsel stimuleert, stress opwekt, of negatieve emoties uitlokt.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen werken ook, namelijk een lange adem in en een lange diepe adem uit, adem diep in je buik in plaats oppervlakkig te ademen waarbij je enkel energie in je longen brengt. Het is meermaals aangetoond dat ademhalingstechnieken cortisol verlagen. Mijn angst was zo erg in mijn leven dat ademhalingsoefeningen aanvoelen alsof ik een ijsberg beklom met een lepel, dus ik verkies ademhalingsoefeningen in combinatie met andere oefeningen in plaats van alleen. Maar probeer deze ademhalingsoefeningen, je vindt ze overal op het internet, en kijk of ze bij jou werken.

Dagelijkse routine

Het komt erop neer dat als je lijdt aan angsten dat je jezelf toelaat om te doen wat nodig is om jezelf goed te laten voelen. Kies bewust hoe je wakker wordt. Kies bewust hoe je gaat slapen en hoe je je leven indeelt, laat jezelf toe om voor jezelf te zorgen.

Als je last hebt van angstaanvallen, betekent dit dat je hooggevoelig bent, dus niet dat er iets is mis met je jou. Maar juist dat dit goed is, en anderen ongevoelig zijn geworden. Neem de tijd om je leven te structureren om voor jezelf te zorgen. Wees toegewijd aan jezelf als je last hebt van angst.

Ik was iemand die wakker werd met zo’n slechte angstaanvallen dat na een uur of twee worstelen in de ochtend, ik zelfmoordneigingen had en mezelf verwondde. Maar ik heb stappen gevonden die mij helpen. Maar zelfs vandaag als ik deze stappen niet neem, dan word ik nog steeds wakker met angstaanvallen. Ik zal deze stappen met jullie delen vandaag.

Weet dat wat voor jou werkt anders kan zijn dan wat werkt voor mij. Het doel, als je last hebt van angst, is om alle gereedschappen te verzamelen en processen die je door de dag kan gebruiken die voor jou specifiek werken en een eigen unieke routine te kiezen.

Hier is de mijne:

 1. Als ik wakker word, voor ik mijn ogen open, haal ik 8 keer diep adem en telkens hou ik mijn adem 8 tellen vast.

 2. Ik eet meteen iets. Cortisolniveaus zijn het hoogst in de ochtend, daarom dat zoveel mensen die last hebben van angst wakker worden met paniekaanvallen. Als de bloedsuikerspiegel laag is, en dat is het in de ochtend, dan kan je vecht- of vluchtreactie worden geactiveerd, dus we moeten onze bloedsuikerspiegel snel omhoog krijgen. Maar we willen niet dat onze bloedsuikerspiegel omhoog schiet. want dan is de rest van onze dag gedoemd om te mislukken. Dus we willen voedsel kiezen dat onze bloedsuikerspiegel stabiliseert. Ik kies meestal een handvol amandelen en bessen, een rauwe formule maaltijdvervanger of eiwitpoeder gemengd met kokosmelk en amandelmelk, of een banaan met gemengde noten en water.

 3. Ik schrijf in mijn expressie-dagboek. Dit is de plek waar ik al mijn angstige negatieve gedachten en zorgen loslaat zodat ik een uitlaatklep heb voor die angstige gevoelens.

 4. Ik schrijf in mijn dankbaarheidsdagboek. Dit oriënteert mijn gedachten die voor paniek zorgden, naar gedachten die een gevoel van welzijn induceren. Het dwingt mij om te zoeken naar, en aandacht te besteden aan dingen die me een goed gevoel geven en dus voel ik terug dat mijn leven eigenlijk goed zou kunnen zijn, en dit zorgt ervoor dat mijn vecht- of vluchtreactie stil wordt gelegd.

 5. Ik sport. Ik en anderen voelen ons meer gemotiveerd om te sporten als we samen zijn, en dus gaan we samen in de ochtend wandelen of snelwandelen, of plyometrisch springen, of samen skiën. De verbinding die ik voel met hen reduceert mijn cortisol niveaus en de oefening zelf verbrandt cortisol en brengt endorfines in mijn bloed.

 6. Als ik klaar ben, drink ik twee 2 glazen water. Zo kan mijn lever zich ontdoen van overtollige hormonen. Je lever is het orgaan dat zich bezighoudt met een overmaat aan hormonen en vergeet niet dat cortisol een hormoon is. Ik drink ook water heel de dag door. en ik zorg ervoor dat het geen kraanwater is; maar dat het bronwater of bronwater of zuiver putwater, of water dat niet vol chemicaliën zit.

 7. Ik laat mezelf een diva te zijn. Wat bedoel ik hiermee? De meesten van ons die last hebben van angst kunnen perfect zichzelf forceren om dingen te doen die emotioneel verschrikkelijk voelen. Zo geraken we overspannen omdat ons zenuwstelsel overal waar we ook gaan gevaar waarneemt. We moeten onszelf toestaan om een beetje onconventioneel te leven en onconventionele dingen te doen als het helpt om ons veiliger en rustiger te voelen.Bijvoorbeeld, ik krijg extreme angst als ik ergens alleen naartoe ga. Het traditionele model van omgaan met angst zegt dat je jezelf moet dwingen om alleen te zijn zodat je lichaam er ongevoelig voor wordt. Dit dwingt je lichaam om ongevoelig te worden om te dissociëren, dus het lost het grote probleem niet op, maar sluit jezelf af voor je emotionele begeleidingssysteem. Het is eigenlijk het domste wat je kunt doen. Het is nooit zelflievend om jezelf te dwingen over iets te geraken. Dat is een harde aanpak, geen zachte benadering. En als je je angsten agressief benadert, straf je jezelf bovenop de angst. Dat klinkt verstandig. [sarcasme] Vaker wel dan niet, zal een ruwe benadering voor angst juist een zenuwinzinking veroorzaken. Dus, ga ik met mensen waar ik me thuis bij voel ergens naartoe.Vergeet niet dat als iemand je raad geeft over hoe je moet leven, dat dit projectie is. Ze geven hun eigen perspectief over jouw leven en vragen hier validatie voor. Dat is niet jouw taak. Jouw taak is om erachter te komen waar jij je persoonlijk het sterkste en beste bij voelt en jezelf toelaten om dit ook te doen.We zijn niet boos als iemand in een rolstoel zijn of haar leven een beetje anders moet structureren om een aangename ervaring te hebben. We moeten ook niet boos zijn op onszelf als onze angsten ervoor zorgen dat we ons leven een beetje anders moeten structuren om een aangename ervaring te hebben. Als we om onszelf zouden geven, zouden we allemaal onze levens een beetje anders structureren naar onze eigen wensen en behoeften.Als je last hebt van angst, is het uiterst belangrijk dat je een zelflievende houding hebt. Dit is hoe het werkt: Als je bent zoals ik en een probleem hebt met angst als je alleen bent, is het niet erg liefdevol voor jezelf om jezelf te dwingen om ergens alleen naartoe te gaan. Maar misschien zal je na een tijd merken dat er iets gebeurt. Het voelt niet langer krachtig, goed en liefdevol om vast te zitten in een situatie waar je je niet alleen kunt verplaatsen. En dan kan je je grenzen verleggen en alleen proberen te zijn en ergens alleen naartoe te gaan. en alleen dan zal die actie zelflievend zijn. Alleen dan zal het je sterk maken, in plaats van een bron van angs. Dus je moet heel eerlijk zijn met jezelf over waar je nu bent, en alleen dan stappen zetten in de richting van zelf-liefde, dus alleen dan proberen om aan je angsten te werken, als het goed en krachtig voelt om het te doen.

 8. Ik zorg ervoor dat voordat ik naar bed ga, ik me goed voel. Dat wil zeggen, ik kijk grappige filmpjes, Ik video’s van huwelijksaanzoeken op youtube, ik speel bordspelletjes, ik knuffelen met de ‘familieleden’ van mijn community. Ik doe alles om een goed humeur te krijgen, zodat ik me geen zorgen maak. Dit is het ideale moment om in je dankbaarheidsdagboek te schrijven. Soms, vlak voordat ik naar bed ga, ga ik zitten en schrijf ik een hele lijst van dingen waarvoor ik me dankbaar voel.We dromen over wat we denken tijdens ons dagelijks leven, Vooral wat we denken meteen voor we naar bed gaan. Dus je wilt geen nachtmerries hebben door te denken aan zaken die je bang maken vlak voordat je gaat slapen. En nog iets, als je wakker wordt en je één wordt met je fysieke lichaam, ga je verder waar je gebleven bent, dus als je hebt nagedacht over dingen die je bang maken, dan zal je in een angstige toestand wakker worden, en dat zorgt voor een slechte start van je dag. Dus je wilt je leven zo structureren, vooral voor je naar bed gaat, dat je een platform bouwt voor een succesvolle dag die meteen begint als je wakker wordt in de ochtend.

 9. Ik vraag iemand om mijn voeten te masseren of mijn huid zacht te kriebelen als ik in bed lig. Dit fysiek contact geeft me een veilig gevoel, en net als alle menselijke verbinding, verlaagt het cortisol niveaus in mijn lichaam. Als het idee van fysiek contact je angstiger doet voelen, kan je draagbare massageapparaten, massagekussens, en massagestoelen kopen, om je helpen te ontspannen aan het eind van de dag.

 10. Ik kies heel bewust wat ik eet. Ik heb mijn dieet gestructureerd zodat mijn bloedsuiker de hele dag lang stabiel is, Ik zorg ervoor dat ik kleine snacks eet gedurende de dag, In plaats van drie grote maaltijden te eten, waar tussen mijn bloedsuiker laag zit. Ik heb gemerkt dat dieet één van de belangrijkste sleutels is om mijn angst te controleren, dus het is echt belangrijk dat je dit ook bij jezelf uitprobeert.

Nog een paar tips en technieken

Angst reflecteert de gedachten die je denkt, en als je last hebt van angst, dan besteed je tijd aan het denken van angstige gedachten. Je angstige gedachten in vraag stellen en veranderen zal je meer helpen dan wat dan ook. Als je je angstig voelt, probeer dan de gedachte te identificeren die je denkt, en stel ze in vraag. Byron Katie ontwikkelde een proces genaamd “Vier vragen die je leven veranderen”, om je overtuigingen in vraag te stellen.

Ik vind het het beste proces om overtuigingen in vraag te stellen en ik heb een proces ontwikkeld om overtuigingen te veranderen. Je kan hem vinden op youtube. Ik presenteer het in een video genaamd: “Hoe verander je een geloof“.

Weet dat als je een hevige paniekaanval hebt, ik een video heb genaamd: “Hoe stop je een paniekaanval“. Het is ook te vinden op youtube. In deze video leid ik je door een proces dat paniekaanvallen eindigt. Paniekaanvallen zijn een beetje anders dan angst. Het is een intense angstbeleving. Dus als je een paniekaanval hebt, kan je in plaats van de stappen in deze video te gebruiken, naar die video kijken en het proces daarin volgen.

Zoals ik al eerder zei, mensen die last hebben van angst, kunnen moeilijk geloven dat ze hun eigen realiteit creëren. Ze weten niet hoe hun fundamentele menselijke behoefte aan zekerheid te vervullen, of dat ze hun leven kunnen structuren om plezier te hebben en pijn te vermijden. Dit betekent dat als je last hebt van angst het heel belangrijk is dat je bewust kiest waar je je aandacht aan geeft. Geef geen aandacht aan alles dat je machteloos of als een slachtoffer doet voelen, of waardoor je denkt geen controle te hebben over de omstandigheden van je leven. Kijk niet naar het nieuws, of bepaalde films, lees die boeken of artikels niet, die je het gevoel geven alsof de wereld je overspoelt, alsof het leven je overkomt, en je ermee moet proberen omgaan. In plaats daarvan, geef je aandacht aan alles wat je sterk doet voelen, geef je aandacht aan de waarheid dat je je realiteit en je leven kan beheersen, dat je je leven in eigen handen hebt, of je je nu goed of slecht voelt.

Dit krachtige gevoel is het tegenovergestelde van angst, dus probeer deze tips en technieken uit en kijk of ze werken.

Hoe ga jij om met je angsten? Ervaar jij paniekaanvallen? Laat je gedachten onderaan de pagina achter.

Ik wens je een goede week.


Teal Swan is een spirituele leraar en auteur. Ze is geboren met buitenzintuiglijke mogelijkheden. Hierdoor werd ze als kind gemarteld over een periode van 13 jaar. Na haar ontsnapping en een jarenlang genezingsproces, heeft ze besloten om zich niet langer te verbergen. In plaats daarvan besloot ze om haar unieke perspectief met de wereld te delen. Ze hoopt dat haar boodschap jou raakt in je leven en de positieve verandering die jij zoekt vergemakkelijkt.

In 2019 werd de Nederlandse vertaling van haar boek Shadows before Dawn uitgebracht onder de naam Go Beyond. Teal vertelt haar levensverhaal en biedt een uitgebreide toolkit voor complete zelfliefde. Klik op het boek voor meer info en reviews.