Waarom helpt energiewerk?

Vandaag behandel ik de basis van energiewerk. Energiewerk omvat zo ontzettend veel. Je zou je leven er haast aan kunnen wijden. Ik ben van plan om mijn eigen certificering in energiewerk te ontwikkelen. Maar vandaag, hou ik het bij de basis. Mijn vriendin Kierstie Leavitt helpt mij vandaag. Mensen denken vaak dat ze mijn tweelingzus is.

Waarom helpt energiewerk? De basis van alles rondom ons is vibratie en energie. Dit energieveld, of kwantumveld, is een blauwdruk van de fysieke realiteit. Wanneer je iets verandert in dit energieveld, zal de fysieke werkelijkheid mee veranderen. Energiewerk helpt dus door jouw vibratie te introduceren in het energieveld, bijvoorbeeld in de vorm van een gedachte. De vibratie die jij introduceert wordt overgenomen door hetgeen waar je op focust, zoals een persoon.

De wet van aantrekking

De wet van dit universum is de wet van aantrekking, dus enkel energie met dezelfde vibratie kan eenzelfde ruimte delen. En meestal zal de dominante energie of vibratie worden overgenomen door de rest. Dus, als jij in staat bent een hogere dominante vibratie aan te houden, dan zal je focus op een persoon, water of voeding ervoor zorgen dat de vibratie ervan stijgt. En door deze hogere vibratie, kan het geen negatieve fysieke condities meer ervaren, zoals een ziekte.

Basisprincipes

Het belang van je gedachten

Er zijn veel energiewerk benaderingen, maar waar iedereen het over eens is, is dat energie automatisch gaat naar waar je gedachten zijn. Het belangrijkste principe is dus heel goed bewust zijn van je gedachten en je focus. Wanneer je focust op de ziekte van iemand, terwijl je die wilt genezen, gaat dat dus niet werken.

Stel je de ‘positievere’ versie van die persoon voor, of het helingsproces. Zo kan je de vibratie van deze persoon verhogen. Dus bij een botbreuk, focus je je niet op de breuk zelf. In plaats hiervan zoek je een positief beeld om op te focussen. Je denkt bijvoorbeeld aan een geheeld bot of wit licht. Eender wat de persoon helpt genezen. Je kan je ook voorstellen dat je de negatieve energie uit het bot haalt en het daarna weer in elkaar zet. Het allerbelangrijkste is dat je focust op wat je wilt bereiken, en niet op het huidige probleem. Iedereen kan met energie werken. Het is waar dat sommigen meer aanleg hebben of een innerlijke roeping voelen om te helen. Maar iedereen kan een ander helpen om te genezen.

Je handen gebruiken

Waarom gebruiken we bij energiewerk onze handen terwijl het basisprincipe onze gedachten zijn? Dit komt omdat energie door ons hele lichaam stroomt, maar vooral in de handen samenkomt en eruit stroomt. In Chinese Acupunctuur wordt deze plek in onze handen ‘Lao Gong’ genoemd. Het is hier in het midden van je hand. Leg je middenvinger plat in je hand. Daar waar je topje uitkomt is het punt.

Vaak als je in de buurt bent van iemand die energie nodig heeft, voel je jouw energie hier stromen. Daarom dat mensen die van nature ‘healers’ zijn, hun handen voelen opwarmen bij iemand die energie nodig heeft door ziekte of negatieve emoties. Dit komt omdat het energieveld van de ander nood heeft aan de hogere vibraties in de buurt. In zo’n situatie stroom de energie snel door de kanalen en wordt uit de handen gezogen. Door de snelheid waarmee dit gebeurt ontstaat wrijving. Dat is wat die intense warmte veroorzaakt.

Optreden als katalysator

Het volgende belangrijke om te begrijpen, is dat het niet onze energie is die de ander beter maakt. Wij geven alleen heilzame energie door. Wij treden enkel op als een katalysator. De ander kiest er zelf voor om deze hogere frequentie te matchen. En als je een dominante vibratie hebt, is de kans groot dat die frequentie gevolgd wordt en heling mogelijk is.

Focus op de ademhaling 

Ademhaling vergroot de levenskracht en levensenergie, dus bij een sessie kun je bewust je ademhaling gebruiken om deze energie te versterken. Met je ademhaling kun je ook je eigen energie vergroten. Dus als je je uitgeput voelt, kun je je voorstellen dat je energie inademt en negatieve energie uitademt. Adem is een heel waardevol instrument bij energiewerk.

Visualisaties en gevoelens

Iedereen gaat anders om met energie, daarom dat jouw persoonlijke inspirerende beelden belangrijk zijn. Wanneer je met iemand werkt, krijg je intuïtief de juiste beelden door.

Let ook goed op wat je zelf voelt. Er is vaak een overdracht wanneer je met energie werkt. Soms kun je voelen wat er gebeurt, terwijl de ander niets in de gaten heeft. Soms voel je de pijn van een ander of voel je de energie bewegen. Je kunt zelfs voelen wanneer jouw lichaam energie doorgeeft.

Let ook op eventuele emoties die je voelt. Sommige mensen zijn namelijk emotioneel intuïtief. Dat betekent dat je informatie binnenkrijgt via je emotionele hartcentrum over de persoon. Iets anders is spirituele intuïtie, hierbij ‘weet’ je dingen gewoon vanbinnen. Je kan bijvoorbeeld gewoon ‘weten’ dat een bepaalde kleur van energie nodig is. Ga hierin mee, dus voel niet alleen wat je van die persoon binnenkrijgt. Maar volg je ingevingen ook en doe wat je intuïtie zegt.

Je hoeft niet bang te zijn om iets verkeerd te doen. Ga ervanuit dat je intuïtie je de juiste inspiratie geeft. Er is geen goede of slechte manier om te werken met energie. Daar gaat het niet om. Elke manier van energiewerk is anders, en elke ‘healer’ is anders.Volg de methode die je aanspreekt. Zoek een methode waar je zelf in gelooft. Hoe sterker je overtuiging, des te hoger je vibratie.

Water en ‘running energy’

Naar mijn mening, is het best je handen te spoelen voor en na een sessie. Water is ongelooflijk zuiverend voor energieën. Het neutraliseert gemakkelijk energieën die aan je handen zijn gekomen. Vooral koud water werkt goed voor een sessie.

Nog een goede manier om een sessie te beginnen, is door energie door jezelf te laten stromen. Dit heet ‘Running Energy’. Doe je ogen dicht. Stel je voor dat er een koord naar beneden loopt van je kruin, door je ruggengraat en je wortelchakra. Helemaal tot het midden van de aarde. Daar haak je in en trek je, met draaiende bewegingen, energie naar boven. Dan visualiseer je dat de energie via je benen omhoog gaat, door het midden van je lichaam en boven je hoofd (ik ga tot een meter boven mijn hoofd), en gaat dan spiraalgewijs naar beneden door je handen. Dit proces doe je tot je de energie in je handen voelt stromen. Dus, een warm of tintelend gevoel geeft meestal aan dat de energie in je handen stroomt. Gebruik eventueel je ademhaling om deze techniek te versterken. Uiteindelijk kun je een hele sessie doen terwijl de energie blijft stromen. Maar in het begin zul je de techniek ‘Running Energy’ vaker moeten toepassen. Dus soms moet je de Healingsessie even onderbreken om opnieuw gebruik te maken van deze techniek.

Hoe ziet een healing sessie eruit

 1. Balanceer de energieën.
  Eerst zal je de persoon die je wilt helen in balans brengen. Dus, de beste manier om dit te doen, is die persoon met hun rug naar je toe laten staan.
  – Leg je handen op hun schouders en visualiseer het balanceren van de linker- en rechterhelft van het lichaam. Je kunt het zien als speelgoed dat zand scheidt en je brengt zand over van de ene naar de andere kant tot de helften gelijk zijn. Je kunt dit ook visualiseren met energie. Je ziet de energie van links naar rechts stromen totdat er een balans is gevonden tussen de lichaamshelften.
  – Dan plaats je je duimen onder het achterhoofdsbeen, helemaal onderaan de schedel vind je deze 2 botstructuren, en dan focus je om daar balans in te brengen. Het zal je verbazen hoe snel de balans in het lichaam hersteld is, zowel energetisch als fysiek. Bij de één gaat het wat sneller dan bij de ander. Sommigen balanceren al meteen wanneer je je handen dichtbij brengt.
  – Na de schedel ga je naar de schouders en doe je hetzelfde. Dus, plaats je handen op de schouders en zoek balans.
  – Zodra je dat gedaan hebt, kniel je en leg je je handen op de bovenrand van de heup. En als je goed kijkt, zie je dat deze meestal niet in balans zijn. Eén kant is vaak hoger dan de andere. Dus, leg je handen hier en doe hetzelfde als bij de schedel en de schouders.
  Het is heel gebruikelijk dat mensen uit balans raken als je dit doet, want je verandert de hele energiestructuur van iemands lichaam.
  – Nadat je dat gedaan hebt, ga je verder naar beneden en doe je hetzelfde bij de knieën.


 2. Energy Sweep
  – Als je daarmee klaar bent, doe je een ‘Energy Sweep‘ . Dit lijkt op de ‘Running Energy’ techniek die je met jezelf hebt gedaan. Je visualiseert de energie in een rechte lijn zoals een stroom, of als een spiraal als dat beter werkt voor jou. Dus eerst de achterkant. Je begint energie van de aarde omhoog te duwen via hun lichaam, voorbij hun hoofd, en dan langs de armen weer omlaag. Je doet hetzelfde aan de voorzijde.
  – Voordat we verder gaan, zal ik je nog een andere manier uitleggen om dit te doen, dat ook goed werkt bij sommige mensen. Hierbij trek je de energie uit de aarde omhoog tot aan het Dan Tian punt of tot aan de Solar Plexus. Tegelijkertijd haal je universele energie naar je hoofd en dat laat je samenkomen bij je Solar Plexus. Deze samenkomst van energie veroorzaakt een reactie. Dit ga je vervolgens via je handen naar buiten sturen. Dat is een manier die goed kan werken als je je handen gebruikt. Het ene is niet beter dan het andere, je kan zien wat voor jou het beste werkt. In China wordt deze methode veel gebruikt omdat ze met Yin en Yang werken. De tegenovergestelde polen veroorzaken een reactie. Veel van de beoefenaars hebben dit zelfs in zulke mate ontwikkeld, dat ze met de energie die samenkomt in het Dantian punt, een stroomstoot kunnen opwekken voor hun behandeling.


 3. Chakra’s afgaan
  Dan gaan we de chakra’s afgaan in het lichaam. Je houdt je handen boven het chakra en laat jouw energie erin stromen. Laat de energie vrij gaan waar en hoe het wil.
  – Dus, we beginnen bij de kruinchakra, helemaal bovenop je hoofd Dus, terwijl je je handen hier houdt, kun je je voeten recht onder je schouders zetten, zodat de energie makkelijk door je lichaam kan stromen, zonder hinder. De armen van degene aan wie je werkt liggen langs het lichaam om de energie niet te blokkeren. Dus, terwijl je je handen op de kruinchakra houdt, focus je op gezonde hersenen of een lichtkleur die je wilt gebruiken. De meesten werken met de kleur die bij het chakra hoort. In dit geval is dat violet. Dus je kunt visualiseren wat voor jou het beste werkt. Je laat de persoon waar je aan werkt deze energie gebruiken. Wanneer de persoon klaar is energie op te nemen via deze chakra, zal je een soort weerstand voelen of een gevoel van voltooiing. Dit is een teken dat je naar de volgende chakra kunt gaan.
  – De volgende chakra is het derde oog, het zesde chakra. Het ligt midden op het voorhoofd, boven de ogen. Weer leg je je handen hier en visualiseer je wat je te binnen schiet. Je laat de ander je energie opnemen en gebruiken waar het nodig is.
  De chakra’s vertegenwoordigen verschillende orgaangroepen. En dus, als een persoon tekorten heeft in een bepaalde zone, zal daar wat meer energie nodig zijn. Soms duurt het maar 3 minuten bij een chakra of zelfs maar 1 minuut. Bij andere chakra’s kan het 45 minuten tot zelfs een uur duren.
  – De volgende chakra, is de keelchakra. Deze zit onderaan de hals, bij het kuiltje waar het sleutelbeen samenkomt. Nogmaals, dit is de verkorte versie. Als dit een echte healing sessie was, zou ik meer tijd nemen per chakra.
  – De volgende is de hartchakra. Deze vind je boven de borst.
  – De volgende chakra, is de solar plexus chakra. Als je de ribben volgt, is het recht onder de boog waar ze samenkomen.
  – De volgende chakra is de sacrale chakra. Deze wordt geassocieerd met seksualiteit en bevindt zich boven het schaambeen en onder de navel.
  Als je wilt, hoef je je handen niet stil te houden. Je kunt cirkels maken, liefst met de klok mee. Afhankelijk van wie je heelt, kun je je handen boven de chakra houden, of direct tegen de huid houden. Dit kies je zelf.
  – De volgende chakra, is de wortelchakra. De wortel chakra is eigenlijk gelegen rond je perineum gebied, dus natuurlijk ga je daar niet bij komen tijdens een energiesessie. Dus, in plaats daarvan hou je je handen boven het schaambeen, zoals dit. Stel je nu voor dat de energie tussen de benen door omhoog gaat, door het lichaam. Een andere goede manier is meer vanaf de onderkant, zoals ik hier doe.
  – Traditioneel gezien, zijn dit de 7 chakra’s die horen bij het menselijk lichaam. Maar in werkelijkheid zijn er nog veel meer. Sommige zijn boven het hoofd of komen uit de armen, benen en voetzolen. Maar voor de basis, zijn dit de belangrijkste chakra’s.


 4. Kleuren gebruiken
  Nogmaals, als je kleuren wilt gebruiken voor het proces wat ik je net liet zien, dan zal ik de kleuren van de chakra’s opsommen zodat je deze samen kan gebruiken.
  – De kroonchakra is gekoppeld aan een intense violette of paarse kleur.
  – De chakra van het derde oog is indigo; dat is een blauw-paarse kleur.
  – De keelchakra is blauw.
  – De hartchakra wordt geassocieerd met groen.
  – De solar plexus chakra wordt gebruikt met geel.
  – De sacrale chakra is oranje.
  – De wortelchakra is rood.
  Je kunt elke kleur gebruiken die je wilt, maar de chakra’s reageren het best op de energie van de bijbehorende kleur. Je kunt alle schakeringen van die kleur gebruiken. Dus bij de keelchakra kan zowel donker- als lichtblauw. Je bent minder beperkt bij energiewerk dan je zou denken.


 5. Pijn of negatief symptoom behandelen
  Nadat je dit proces hebt volbracht, kun je je richten op een specifieke plek waar iemand last heeft. Misschien wist je er zelfs van, voor de sessie begon. Je kan hen vragen waar focus nodig is. Een plek die pijnlijk is of een negatief symptoom. Na het werken met de chakra’s kun je specifieke problemen behandelen.
  Dus, stel dat Kirsty pijn heeft in haar elleboog. Dit zou ik op verschillende manieren kunnen aanpakken. De eerste manier is het probleem tussen de handen brengen, in een energieveld. Ik visualiseer een soort licht of iets waarmee ik deze ruimte onderdompel, zodat het de frequentie aanneemt van wit of gouden licht. Of ik visualiseer hoe ik wil dat het eruit gaat zien.
  Als je werkt met pijn, volg je deze altijd. Logischerwijs zal de energie zich door deze behandeling naar boven of onder de meridianen verschuiven, meestal naar onder. En dus, als ik bezig ben met dit gebied, gebeurt het vaak dat de pijn ineens verschuift naar de onderarm, naar de vingertoppen of de pols. Telkens als de pijn verschuift, volg je deze. Dus beweeg met de pijn mee naar beneden. Stel dat de pijn verschuift naar een pols, dan ga je hiernaartoe.
  Je kan ook focussen op het vloeien van de energie. Dus, beeld je in dat jouw energie door haar arm gaat. En je de energie uit haar arm laat vloeien. Je zult intuïtief weten waar de meridianen in het lichaam zijn. Ik hoef je dat niet te leren. Dus, als je werkt aan de schouder, kan je intuïtief aanvoelen dat de energie door de arm uit moet bewegen. Vertrouw je intuïtie!
  Een andere behandeling van pijn is door lokale energiewerk. Je kunt één, twee of drie vingers gebruiken.
  Blijf steeds in gesprek met de persoon die je behandelt. Het is moeilijker om te werken met dieren, dus moet je nog meer op je intuïtie afgaan. Maar aan mensen kan je vragen wat ze voelen en waar het pijn doet. Je kan vragen of de energie verandert of dat de pijn is verschoven. Dit zal je helpen om te weten waar je heen moet.
  Als je tijdens de sessie een statisch gevoel krijgt ergens in je lichaam, vooral als je het in je handen voelt, dan wijst dit erop dat je hun vibratie begint aan te nemen. Dat is geen positief gevoel, dus kan je ofwel het proces van ‘running energy‘ doen, inbeelden dat je de energie uit je handen laten komen, zuiverend zoals water, of je kan ook gewoon je handen in koud water wassen en dan verder doen. Je kunt visualiseren dat je de negatieve energie uit het lichaam haalt voor je aan het proces begint, of visualiseren dat je positieve energie opneemt. Dat werkt voor sommigen, of je visualiseert dat de binnengaande positieve energie, de negatieve energie uit je lichaam spoelt via de meridianen.


 6. De drie mentale technieken met kleuren
  Voor de basis, zijn er drie mentale technieken met kleuren die het beste lijken te werken.
  1. Visualiseer een witte of gouden energie op een lichaamsdeel dat focus nodig heeft en beeld je in dat het lichaam de frequentie ervan overneemt en geen negatieve symptoom meer kan vertonen.
  2. Een andere techniek gebruikt de “violette vlam”. Je visualiseert dat een paars vuur een lichaamsdeel behandelt. En je kunt visualiseren dat het vuur negatieve energie verbrandt en met een hogere frequentie achterlaat.
  3. De derde super heilzame kleur is een blauw-groen licht, dat kalmerend en herstellend is. Je kunt visualiseren dat deze blauw-groene energie zaken herstelt en samenbrengt, dat het fysieke en emotionele condities naar hun hoogste staat brengt.
  Zelden zal een aandoening niet reageren met witte, gouden, violet of blauw-groen licht. Deze drie kleurtechnieken zijn het meest universeel, ze zijn breed toepasbaar en helpen steeds.
  De beste universele energie is liefde. Dus, energiewerk is altijd gebaat bij het focussen van liefde naar elk probleem of gebied waar je aan werkt. Vul ze met liefde. Liefdesenergie is universeel. Het heeft de hoogste vibratie.


 7. Sessie afronden
  Zodra je energiewerk is afgerond, eindig je met ‘running energy‘. Dus weer hetzelfde proces waarbij je inhaakt in het centrum van de Aarde, de energie omhoog trekt door je lichaam en je handen. Gebruik je adem hier ook bij om te verzekeren dat negatieve energie die zich heeft opgebouwd tijdens de sessie weggespoeld is. Zo kan je positief verder gaan met je dag. Het komt vaak voor dat mensen, die pas beginnen met energiewerk, te veel van hun eigen energie gebruiken en uitgeput raken. En dus zal ‘running energy’ je helpen om niet uitgeput te eindigen.
  Het is ook belangrijk om je handen te wassen na de sessie, water zuivert en neutraliseert niet alleen energieën, maar helpt ook je gedachten te verzetten.
  Het is ook belangrijk om niet te hechten aan het resultaat van de sessie, want als je dit doet, ontstaat er weerstand. Weerstand tegen het idee dat er iets niet kan gebeuren. Weerstand tegen het concept dat je niet goed genoeg bent als genezer. Telkens als je gehecht bent aan de uitkomst, introduceer je weerstand. Dus probeer weerstand los te laten.
  Ook zet je de intentie dat je energiewerk blijft helpen na de sessie. Dus, dagen, weken, maanden …. kies hoe lang je wilt. Hiermee weet je dat de energie blijft voortwerken aan het probleem zonder dat je erop focust.
  Vergeet ook niet dat je hulp kan vragen aan hogere krachten, spirituele gidsen of een ander type universele energie tijdens de sessie. Soms word je geconfronteerd met een probleem dat buiten je comfort zone ligt. In dat geval kan je hulp vragen tijdens de sessie. En ik kan je verzekeren dat die er zal zijn.

Dus dat is de basis van energiewerk. Ik wil benadrukken dat je inbeeldingsvermogen enorm helpt, het zet alles in gang. Alles wat er in de geest gebeurt, moet later op het fysieke niveau plaatsvinden. En hoe sterker je focus op die dingen die je inspireren om te creëren, hoe sterker het energiewerk zal zijn. Het belangrijkste aan energiewerk is je intuïtie vertrouwen. Je weet wat te doen als iemand naar je toe komt voor hulp. Als je luistert naar je intuïtie, dan weet je precies wat je moet doen en waarop te concentreren om hen te helpen hun optimale toestand te bereiken. Het maakt niet uit wat ik of iemand anders zegt, als je een positieve inspiratie voelt, dan is het tijd om te handelen.

Dus ga je gang en probeer het zelf uit.


Teal Swan is een spirituele leraar en auteur. Ze is geboren met buitenzintuiglijke mogelijkheden. Hierdoor werd ze als kind gemarteld over een periode van 13 jaar. Na haar ontsnapping en een jarenlang genezingsproces, heeft ze besloten om zich niet langer te verbergen. In plaats daarvan besloot ze om haar unieke perspectief met de wereld te delen. Ze hoopt dat haar boodschap jou raakt in je leven en de positieve verandering die jij zoekt vergemakkelijkt.

In 2019 werd de Nederlandse vertaling van haar boek Shadows before Dawn uitgebracht onder de naam Go Beyond. Teal vertelt haar levensverhaal en biedt een uitgebreide toolkit voor complete zelfliefde. Klik op het boek voor meer info en reviews.