Verslaafd aan comfort

Comfort kan heerlijk zijn, de meesten van ons kennen wel zo’n moment dat we totaal ontspannen zijn en vrij van pijn en beperkingen. Maar comfort heeft ook een schaduwkant. We kunnen er verslaafd aan raken.

Waarom gebruik ik dat woord verslaving samen met comfort?

Omdat we comfort kunnen gebruiken om iets af te schermen wat we willen vermijden. We raken ervan afhankelijk, waardoor we extreem reageren wanneer het verdwijnt. We beperken ons leven wanneer we in onze comfort zone blijven en toch blijven we erin, hoewel we weten dat het schadelijk is.

Dit is eigenlijk een criterium voor verslaving.

Gevangenis van beperking

Hoe ouder we worden, hoe meer tijd we besteden aan het rechtvaardigen waar we zijn en wat we doen. We besteden meer tijd in onze comfort zone. Onze ‘rechtvaardiging’ wordt zoals de tralies van een gevangenis die ons opgesloten houden in deze gevangenis…..van beperking.

Nu wil ik dat je nadenkt over naar de gevangenis gaan alsof je er verder geen associaties bij hebt en alsof er geen enge andere mensen naast je opgesloten zitten. Je zult er achter komen dat de gevangenis…best wel comfortabel is….

Waarom? Omdat hij voorspelbaar is. Je weet wie er komt en gaat, eigenlijk heel weinig mensen die je niet al kent zullen komen en gaan. Je zou regelmatig eten krijgen…. je zou een schema hebben. Feitelijk zou de gevangenis je beschermen voor onzekerheid en risico. Zo ziet ook je leven in je comfortzone eruit.

Maar het getuigt niet van zelfliefde om er te blijven, want hoe comfortabel het ook voelt, het blijft een gevangenis. Het houdt je weg van je ware verlangens, die risico vereisen, en het houdt je weg van je ware ik, die verandering nodig heeft.

Breek uit je comfort-zone

De meeste mensen op aarde leven in enige mate hun leven in zo’n soort gevangenis. Sommige gevangenissen zijn van nature luxueuzer dan andere, maar alsnog zijn het gevangenissen.

We moeten leren om die tralies te herkennen. We moeten ontdekken welke rechtvaardigingen we gebruiken in ons leven, waarom we niet doen waartoe we inspiratie voelen of wat we zouden ‘moeten’ doen. We moeten herkennen dat op het moment dat we iets rechtvaardigen of wanneer we echt goede redenen gebruiken om iets te verantwoorden we meer bezig zijn om gelijk te hebben over waar we zijn, of wat we doen, of wat we hebben gedaan, dan dat we bezig zijn met zaken zoals Liefde of Geluk.

We gebruiken onze rechtvaardigingen, en redenen om onszelf groei te ontzeggen en daarom moeten we afwegen of het belangrijker is om gelijk te hebben of om plezier te ervaren.

Bijvoorbeeld, Ik kan een sterke aandrang voelen om te schilderen, maar de rechtvaardigingen die ik gebruik om het niet echt te doen zijn dingen zoals dit:

Ik weet niet hoe het moet….
De materialen kosten geld…..
Ik ben nooit een artistiek type geweest…
Ik zou niet weten wat ik moet schilderen…
Ik heb te weinig tijd….
Ik heb het gewoon te druk….

Deze rechtvaardigingen lijken heel redelijk voor mij. Maar iedereen die ze hoort zal zich afvragen … “waarom?”

Omdat je ziet dat het een gevangenis is! Kijk eens goed naar je leven. Over welke gebieden in je leven ben je het meest ontevreden? Op het moment dat je ziet wat je niet wilt, heb je eigenlijk al het idee laten ontstaan over wat je voorkeur is. Dat kan op onbewust niveau zijn, maar het punt is dat je nu weet wat je wilt.

Dus resteert alleen de vraag – waarom heb je nog niets gedaan in de richting van wat je wilt?

Welke rechtvaardiging gebruik je om jezelf tegen te houden en niet uit je comfortzone te komen?

Kijk naar al die rechtvaardigingen en vraag je ofwel af welke gedachten ze genoeg kunnen weerspreken om ze los te laten of ontdek simpelweg dat ze eigenlijk een gevangenis zijn en loop er dwars doorheen.

Wanneer je het gevoel hebt dat je een nieuw perspectief kunt gebruiken dan laat jezelf dat halen…. Geef die veerkrachtige rechtvaardigingen op en zie hoe ze voor je ogen worden afgebroken door mensen met een heel nieuw perspectief op die rechtvaardigingen.

Zorg alleen ervoor dat je niet iemand neemt die net zo gevangen zit in zijn comfortzone als jij

Waarom?

Omdat ze jou als een rechtvaardiging gaan gebruiken voor zichzelf, zodat ze in hun eigen comfort zone kunnen blijven.

De Val van Voorbereiding

Kijk uit voor de val van Voorbereiding.

Ik hoef niet uit te leggen dat voorbereiding handig is, maar het kan ook alweer een reden zijn om in je comfort-zone gevangenis te blijven. Op een dag merk je dat je niet nog meer kunt plannen en dat het plannen zelf je ervan weerhoudt om nu te leven en ik zal je een geheim verklappen – op de meest waardevolle ervaringen in je leven, waar alles echt om draait zul je nooit helemaal zijn voorbereid, hoeveel je ook doet

Geef toe dat je bang bent – geef je angst een naam.

En weet je?

We zijn allemaal bang – we zijn alleen te bang om dat tegen elkaar te vertellen! Dus het is zaak om je angst niet te onderdrukken of te ontkennen – maar hem in je armen te nemen ongeveer alsof het een huilend kind is, en om verder vooruit te gaan, samen met je angst, en hem je niet te laten beperken…

Pijn en angst roepen je op om meer aanwezig en bewust te zijn – en wijzen er niet per se op dat er wat mis is.

Laten we hiermee in elk geval snel afrekenen: Je kunt nooit alles goed doen – dat is onmogelijk. Voor de perfectionisten onder ons kan wat ik zojuist zei heel beangstigend zijn. Maar wanneer je erover nadenkt, het is ook wel bevrijdend op een bepaalde manier als het toch nooit lukt om alles goed te doen, (Ik bedoel wanneer het letterlijk niet kan omdat het spel is gemanipuleerd – omdat je niet alle informatie hebt om het spel perfect te spelen).

Omgaan met onzekerheid

Dus wat staat er nu te gebeuren?

Houd op met jezelf onder druk zetten en kies simpelweg wat jij denkt dat goed is voor jezelf op elk moment wetend dat het goed of fout kan zijn – maar dat je het beste deed met wat je had, op het punt waar je was, en dat is genoeg…

Mensen willen logischerwijs niet kwetsbaar zijn. Het probleem is – we zijn nu eenmaal kwetsbaar. Waarom zijn we kwetsbaar? Omdat het Leven dingen met zich meebrengt zoals onzekerheid, risico en pijn. Maar de mensen die op deze planeet de meest vervullende levens leiden zullen je vertellen dat ze die risico’s zullen nemen – waarom? Omdat er een zekere schoonheid schuilt in kwetsbaarheid en dat dingen zoals Geluk, Liefde en Vreugde en het waarmaken van je dromen, ook bijproducten zijn van kwetsbaarheid.

Het moet gezegd dat niets ons zo kwetsbaar laat voelen, wanneer het gaat om verlaten van onze comfort-zones als onzekerheid. Je kunt daarom kijken naar mijn video “How to deal with uncertainty”.

Wanneer je uit je comfort-zone wilt komen is het goed om met kleine dingen te beginnen. Wat bedoel ik met een klein ding?
– Neem een andere route naar je werk…
– Leer iets nieuws…
– Eet wat anders als ontbijt….
– Of neem iemand mee naar iets wat je normaal nooit zou doen.

Wie is jouw rolmodel?

Een goede techniek die je hierbij kunt gebruiken, totdat je leert om volledig je eigen unieke uitdrukking van Bron Bewustzijn te belichamen is om een rolmodel uit te kiezen en je gedrag naar die persoon te modelleren. Zorg ervoor dat je iemand kiest die je zelfverzekerd vindt en vrij van beperkingen….. Het kan iemand zijn die in leven is of al dood, iemand echts of fictief, misschien een belangrijk historisch figuur…

Vraag je af wat diegene zou doen en doe hetzelfde. Stel je bijvoorbeeld voor dat je Albert Einstein hebt gekozen als rolmodel. Wanneer je een eng besluit moet nemen of wanneer je in je gevangenis zit van rechtvaardiging vraag je gewoon af: Wat zou Einstein doen? en doe dat!

Als het aan mij zou liggen zou je iedere dag van je leven volledig vrij zijn van rechtvaardigingen – Maar voor deze week en deze oefening wil ik graag dat je een ding uitkiest waarvan je weet dat je het wilde maar niet deed als gevolg van je rechtvaardigingen en doe dat deze week.

We leven ons leven zo vaak alsof er alle tijd is.

We stellen dingen uit tot morgen….en dan morgen…. en dan morgen… om het ongemak te vermijden van de confrontatie ermee.

Maar, wat als er geen morgen is?
Wat is de zin van ons leven wanneer morgen nooit komt?
Zoveel mensen leven verstandig om heel voorzichtig aan te komen bij hun dood.
Op die manier is het een weggegooid leven.

Sorry dat ik slecht nieuws moet brengen maar op een dag ga je dood….

En je weet nooit wanneer…

Dus, wat doen we hiermee? We moeten de tralies breken die ons in onze comfort zone houden want je bent hier niet gekomen om een ‘voorzichtig’ leven te leiden

En een deel van jou, diep van binnen, weet dat al lang.

Dus breek die tralies los en leg je rechtvaardigingen terzijde en ga in de richting die je hart je wijst.

En ik beloof je dat alle builen en blauwe plekken die je zult oplopen tijdens je pad het compleet waard zullen zijn.

Ik wens je een goede week toe…


Teal Swan is een spirituele leraar en auteur. Ze is geboren met buitenzintuiglijke mogelijkheden. Hierdoor werd ze als kind gemarteld over een periode van 13 jaar. Na haar ontsnapping en een jarenlang genezingsproces, heeft ze besloten om zich niet langer te verbergen. In plaats daarvan besloot ze om haar unieke perspectief met de wereld te delen. Ze hoopt dat haar boodschap jou raakt in je leven en de positieve verandering die jij zoekt vergemakkelijkt.

In 2019 werd de Nederlandse vertaling van haar boek Shadows before Dawn uitgebracht onder de naam Go Beyond. Teal vertelt haar levensverhaal en biedt een uitgebreide toolkit voor complete zelfliefde. Klik op het boek voor meer info en reviews.