Bijna elke week kies ik een onderwerp waar ik zo diep mogelijk op inga om het bewustzijn rond dat onderwerp te vergroten. Maar vandaag ga ik iets anders doen.

Het is bewezen dat wanneer iemand auditief leert, er slechts een klein percentage van de informatie wordt onthouden. Wanneer je visuele aspecten aan de ervaring toevoegt, wordt meer onthouden. Elk zintuig dat je toevoegt vergroot het vermogen om meer informatie te onthouden en een les te leren. Met deze kennis in gedachten, ga ik jullie een ervaringsgerichte oefening geven.

Hier is de oefening: Ik wil dat je naar de stad of een andere drukke plaats gaat. Je loop langszoom of je gaat ergens zitten waar mensen langslopen. Neem dan volgende stappen door:

  • Eerst ga je je focussen op iedere persoon die langsloopt en denk je aan iets dat je niet leuk aan die persoon vindt of waar je een hekel aan hebt. Zeg het specifiek zo in je hoofd:” ___ vind ik niet leuk aan jou”. Neem je eigen tijd op. Doe dit voor tien minuten.
    Wordt je bewust van hoe je je voelt in je lichaam. Hoe voel je je over jezelf en de wereld? Hoe reageren mensen op je?
  • Daarna neem je tien minuten pauze. Je gaat wat water drinken.
  • Daarna, ga je tien minuten focussen op ieder persoon die voorbij loopt maar ditmaal ga je denken aan iets wat je leuk vindt aan die persoon. Zeg het in je hoofd zoals dit: “___ vind ik leuk aan jou”.
    Merk op hoe je je voelt in je lichaam. Hoe voel je je over jezelf en de wereld? Hoe reageren mensen op je? Misschien wordt je in de verleiding gebracht om dit korter te doen dan tien minuten maar als je de volle tien minuten doet heeft deze oefening meer impact.

Dat is de oefening. Het enige wat staat tussen jou en de les die deze oefening jou leert, is zelf de oefening uitvoeren. Dit hangt af van je eigen inzet in je ontwakingsproces of tekort daaraan.

Fijne week!


Teal Swan is een spirituele leraar en auteur. Ze is geboren met buitenzintuiglijke mogelijkheden. Hierdoor werd ze als kind gemarteld over een periode van 13 jaar. Na haar ontsnapping en een jarenlang genezingsproces, heeft ze besloten om zich niet langer te verbergen. In plaats daarvan besloot ze om haar unieke perspectief met de wereld te delen. Ze hoopt dat haar boodschap jou raakt in je leven en de positieve verandering die jij zoekt vergemakkelijkt.

In 2019 werd de Nederlandse vertaling van haar boek Shadows before Dawn uitgebracht onder de naam Go Beyond. Teal vertelt haar levensverhaal en biedt een uitgebreide toolkit voor complete zelfliefde. Klik op het boek voor meer info en reviews.